Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Een op negen beleggers vreest internationale ‘supertaks'

Belgische beleggers zijn nog steeds voorzichtig en vrezen meer dan andere Europeanen een verhoging van de belastingen. Dat blijkt uit een peiling van de Britse vermogensbeheerder Schroders.
©BELGA

De vermogensbeheerder ondervroeg 15.700 beleggers uit 23 landen. Hij definieert een belegger als iemand die van plan is de komende twaalf maanden minstens 10.000 euro te beleggen.

37 procent van de Belgen vreest een verhoging van de belastingen, tegenover een Europees gemiddelde van 26 procent. 28 procent van de landgenoten maakt zich zorgen over maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat is het hoogste percentage van alle landen.

11 procent van de Belgen vreest een ‘internationale supertaks’. Nergens in Europa is dat percentage hoger. Het Internationaal Monetair Fonds en de Bundesbank hebben de jongste maanden proefballonnetjes over een eenmalige vermogenstaks gelanceerd.

Bijna de helft (49%) van de Belgische beleggers werd optimistischer over de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Maar dat percentage ligt lager dan het Europese gemiddelde van 56 procent.

Dat gematigde optimisme zet aan tot voorzichtigheid. 53 procent van de Belgische beleggers opteert voor beleggingen met een risico dat laag is in verhouding tot het rendement, tegenover 44 procent in Europa.

Het spaarboekje blijft erg populair. 30 procent van de beleggers zal geld vooral op een spaarrekening plaatsen. Alleen in Portugal ligt dat percentage nog hoger.

40 procent van de Belgen verwacht dat beleggingen in Azië dit jaar het meest zullen opbrengen. Maar een op de zes vreest dat geen enkele beleggingscategorie een bevredigend rendement oplevert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud