Netto Het antwoord op al uw geldvragen

"Er komt geen obligatiecrash"

“De westerse economieën hebben nog enkele jaren nodig om hun schuldenberg af te bouwen. Tot dan blijft de economische groei gering”, zo voorspelt John Greenwood, hoofdeconoom van de Amerikaanse vermogensbeheerder Invesco.
©invesco

(netto) – De boodschap van John Greenwood is dubbel: het optimisme als hij spreekt over de groeimarkten, slaat snel om in pessimisme als hij op het terrein van de ontwikkelde economieën belandt. “De ontwikkelde economieën zijn nog volop bezig hun balansen weer in evenwicht te brengen. Voor het losbarsten van de crisis sloeg iedereen massaal aan het lenen, omdat de prijzen van zowat alle activaklassen vastgoed, aandelen, grondstoffen bleven stijgen. Ondertussen is die zeepbel uiteen gespat, waardoor gezinnen opgezadeld zitten met een schuld die veel hoger is dan de waarde van de onderliggende activaklassen. De enige manier om hun schuldenberg aan te pakken: minder consumeren en meer sparen. Het logische gevolg? Een vertraging van de consumptiegroei”, zegt Greenwood

Kunnen de historisch lage rentevoeten de kredietgroei niet versnellen?

Kunnen de historisch lage rentevoeten de kredietgroei niet versnellen?

“De Europese Centrale Bank, de Bank of England en de Federal Reserve hebben de rente teruggeschroefd tot zo goed als nul. En toch wordt er niet meer geld geleend en bijgevolg meer geld uitgegeven. Deflatie is nu eenmaal inherent aan het herstel van de balansen en het terugbetalen van de schuld. Bekijk het zo: bij het terugbetalen van een schuld geeft de schuldenaar een cheque aan de bank waardoor de lening wordt verminderd. Dat betekent dat beide zijden van de bankenbalans worden beïnvloed. Dat vertraagt de economische groei en houdt de inflatie laag.”

“Als je teruggrijpt naar voorbeelden uit het verleden, dan duurt het terugbetalen van die schuldenberg gemiddeld 6 jaar. Alleen: tijdens deze crisis was de hefboom veel groter dan ooit eerder in het verleden. Ondertussen hebben we al 3 jaar achter de rug, maar de ontwikkelde economieën hebben nog 2 tot 4 jaar te gaan vooraleer de balans is aangezuiverd. Beleggers moeten zich in het Westen dus zeker geen zorgen maken over oplopende inflatie. Wat kunnen beleggers dan wel verwachten? Een veel lagere inflatie dan verwacht en een lager dan gemiddelde economische groei.”

Hoe kunnen beleggers daaraan ontsnappen?

Hoe kunnen beleggers daaraan ontsnappen?

“Eenvoudig: door uit te wijken naar groeimarkten. Daar doet zich helemaal het tegenovergestelde voor van de situatie in het Westen. In Brazilië, Thailand en Maleisië stijgen de rentevoeten, aangevuurd door de sterke economische groei. Ook de kredietgroei neemt toe en zowel het bruto binnenlands product als de bedrijfswinsten zijn zeer stevig. Een treffend voorbeeld is Brazilië: de inflatie schommelt er nu rond 5 procent. Dat is een hele verwezenlijking, aangezien het land in 1996 nog met hyperinflatie worstelde. Toen was het voor de meeste Brazilianen onmogelijk om geld te lenen. Ondertussen lukt dat wel voor de meeste hoge en middelhoge inkomens, waardoor het consumentisme er sterk toeneemt. Dat succesverhaal doet zich ook voor in andere Latijns-Amerikaanse landen. Uiteraard blijft dat niet eeuwig duren, maar de volgende 2 tot 3 jaar is Latijns-Amerika een aantrekkelijke plek voor beleggers.”

Gelooft u in een obligatiecrash?

Gelooft u in een obligatiecrash?

“Bescherming tegen inflatie is in het Westen niet aan de orde: beleggers kunnen dus obligaties aanhouden en die zullen positieve returns blijven opleveren. Kies niet voor overheidsobligaties, wel voor ‘high yield’ bedrijfsobligaties. In de groeimarkten ziet dat beeld er heel anders uit. Daar investeren beleggers best in aandelen en grondstoffen. Dat zijn ook traditionele beschermingen tegen oplopende inflatie. Daarbij moet vooral aandacht gaan naar aandelen die inspelen op de binnenlandse vraag en infrastructuur.”

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud