Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Fraudeurs brengen Belgische beleggers aan de kook

Belgische consumenten moeten opletten voor de activiteiten van verschillende ‘boiler rooms’. Die waarschuwing komt van bankentoezichthouder FSMA.

Bij ‘boiler room fraude’ worden consumenten ongevraagd per mail en zelfs vaak telefonisch gecontacteerd om onbekende aandelen of exotische financiële producten te kopen. ‘De oplichters doen zich voor als een erkende dienstverlener. Maar de aangeboden aandelen of producten zijn fictief of waardeloos’, waarschuwt FSMA-woordvoerder Jim Lannoo.

Vaak lokken de fraudeurs consumenten met een eerste beperkte investering die dan heel vlug een grote winst oplevert. Daarna krijgt het slachtoffer de vraag om steeds grote bedragen te investeren, die in tegenstelling tot de eerste belegging wel verlieslatend zijn. Wie vervolgens zijn geld terug wil, merkt vervolgens al gauw dat zoiets enkel mogelijk is met bijkomende stortingen. ‘De kans is klein dat gedupeerden hun geld ooit terugzien. De fraudeurs opereren meestal vanuit het buitenland, waardoor het heel lastig is om hen te vervolgen’, zegt Lannoo.

Advertentie

Grote druk

Dat sommige achteloze beleggers toch in de val trappen, komt omdat de oplichters er alles aan doen om zich voor te stellen als een betrouwbare partner. Dat tonen ook de websites van de ondernemingen waarvoor FSMA waarschuwt. Ze hebben ronkende namen zoals Inter Global Equity, Herrington Global, Meta Capital Partners Ltd, Sigma Capital Advisors en Ridgewood Securites. Ze hebben elk een professioneel ogende website waar ze zichzelf presenteren als financiële instellening met vaak decennialange ervaring. En niet toevallig blijken ze ook vaak gevestigd in prestigieuze financiële centra zoals London, New York of Hong Kong. Maar dat is slechts een rookgordijn. ‘We hebben zelfs weet van fraudeurs die op hun website beweerden erkend te zijn door de FSMA. Om vertrouwen te wekken linkten ze zelfs door naar de zogezegde website van de FSMA, maar zelfs die was helemaal vervalst’, zegt Lannoo.

Boiler rooms zetten hun slachtoffers ook onder grote druk om snel te beslissen en grote bedragen te investeren. Daar hebben ze ook hun Engelse benaming aan te danken. Net zoals aan het feit dat de oplichters natuurlijk nooit echt opereren vanuit luxueuze kantoren, maar eerder vanuit kleine drukkend hete achterkamers. Het soort kamer dus waar je meestal een verwarmingsketel vindt.

Vergunning

‘We raden beleggers aan om heel voorzichtig om te springen met instellingen die hen benaderen met een heel mooi aanbod. Controleer daarom altijd of zo’n instelling een vergunning heeft om in ons land beleggingsdiensten aan te bieden’, zegt Lannoo. Op de website van FSMA is alvast een lijst terug te vinden met de beleggingsondernemingen die in ons land een vergunning hebben. Op de website vinden consumenten ook een overzicht van alle ondernemingen waarvoor zowel de FSMA als buitenlandse toezichthouders al een waarschuwing de wereld instuurden.

Over het precieze aantal slachtoffers in ons land van boiler rooms zijn geen exacte cijfers. Vorig jaar behandelde FSMA 204 dossiers van mogelijke fraudegevallen. Dat aantal slaat op alle verschillende fraudevormen. Het waarschuwde in 2013 ook voor 22 frauduleuze ondernemingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.