Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Gaan aandelen door op hun elan?

Al heel wat bedrijven kwamen de voorbije dagen met hun resultaten voor het eerste kwartaal. De algemene trend is positief. Kan dat de beurzen weer zuurstof geven?

(netto) – Het lijstje met bedrijven dat er in het eerste kwartaal van 2010 in slaagde om beter te presteren dan verwacht, groeit met de dag. Van de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven publiceerden er 85 hun resultaten. Meer dan 80 procent daarvan klopte de verwachtingen. Zo pakten de Amerikaanse banken JPMorgan, Bank of America en Citigroup uit met uitstekende winstcijfers. Ook bedrijven uit andere sectoren, zoals Harley Davidson, Coca-Cola, Yahoo! en Apple, gooiden hoge ogen. In eigen land verbaasden Barco en Euronav woensdag met hogere dan verwachte winsten.

Openen die goede resultaten ook perspectieven op de beurs? Uit de beursgrafiek valt dat niet onmiddellijk af te leiden. De S&P 500-index ging sinds de resultatenaftrap van Alcoa vorige maandag minder dan 1 procent hoger. Al werd het beursklimaat ook vertroebeld door de fraude bij Goldman Sachs. Ook Griekenland en de aswolk uit IJsland wogen op de beurzen.

Toch gelooft Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, dat die zorgen overstemd worden door de goede bedrijfsresultaten. “Het resultatenseizoen kan nog ondersteunend werken voor de beurzen. Uiteraard is er de gemakkelijke vergelijkingsbasis met vorig jaar, maar opvallend en positief is dat voor het eerst sinds lang ook de omzet weer in de lift zit. In de kwartalen voordien kon vaak ook wel winstgroei geboekt worden, maar uitsluitend dankzij kostenbesparingen. Nu komt daar de factor omzetgroei bovenop. Een winsthefboom voor bedrijven die ‘lean and mean’ zijn”, zegt Bakelants.

Voorzichtig

Koen De Leus van KBC Bolero is iets voorzichtiger. "De vraag is in welke mate de resultaten de markt nog kunnen inspireren. Na een tijdje worden beleggers dat gewoon en bij veel aandelen stel je dan vast dat een hoger dan verwachte winst alleen niet volstaat voor een koersstijging. Denk bijvoorbeeld aan IBM, dat zijn winstverwachtingen voor het hele jaar optrok, maar toch 2,2 procent lager ging. Of Coca-Cola, dat de winstverwachtingen klopte, maar de omzetverwachtingen niet en daardoor 1,5 procent verliest", zegt de marktenstrateeg.

De conclusie is volgens De Leus dat beleggers alsmaar veeleisender worden. "De reden daarvoor is de reeds aanzienlijke waardering bij tal van aandelen en voor de beurs in het algemeen. Vergeet ook niet dat de zogenoemde 'Wall of Worry' elke dag steiler wordt. Denk maar aan de monetaire verstrakking in Azië of het uitdoven van overheidsstimuli in het Westen. Beter dan verwachte resultaten houden de beurs dus overeind, maar ook niet meer dan dat", besluit De Leus.

Minder dan de voorgaande kwartalen, zullen beleggers kunnen profiteren van forse koersreacties die volgen op de publicatie van de resultaten. Al zijn er ook uitzonderingen. Zo veegde Barco woensdag de winstwaarschuwingen van de voorbije maanden van de tabellen door toch met winstcijfers uit te pakken in het eerste kwartaal. Het fel geplaagde aandeel schoot na de publicatie 10 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud