Netto Het antwoord op al uw geldvragen

"Goud is de ultieme zeepbel"

George Soros heeft weinig vertrouwen in de goudrally van het voorbije jaar. De Amerikaanse beursgoeroe vreest dat de goudprijs in elkaar zal storten.

(netto/telegraph) – Op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos hekelde Soros, die wordt omschreven als een van de vijf meest visionaire beleggers ter wereld, de wereldwijde lage rentevoeten. “Lage rentevoeten scheppen een klimaat waarin activaklassen kunnen uitgroeien tot zeepbellen en op dit ogenblik is dat al volop aan de gang. Kijk maar naar goud, dat is de ultieme zeepbel”, verklaarde de Amerikaan tegenover de Britse Telegraph. Daarmee hakt Soros in op de goudrally van het voorbije jaar. In 2009 ging de goudprijs met maar liefst 40 procent de hoogte in door de vlucht van beleggers naar 'veilige' beleggingen.

Aan die hausse lijkt voorlopig wel een einde gekomen. Nadat de goudprijs in december vorig jaar het plafond van 1.200 dollar had doorbroken, zakte de prijs tegen het einde van het jaar tot 1.095 dollar. Sinds begin dit jaar daalde de goudprijs zelfs met bijna 1 procent. Dat is verassend, want het Griekse begrotingstekort beroert de financiële markten. Net die onzekerheid zou de goudprijs omhoog kunnen duwen. Dat dat toch niet gebeurt, heeft ongetwijfeld te maken met de heropleving van de dollar: sinds november vorig jaar moest de euro al bijna 8 procent inleveren tegenover de Amerikaanse munt.

Niet iedereen deelt de mening van Soros en gelooft dat de goudprijs in elkaar zal storten. "Als de economie beter draait en de gemoederen bedaren, dan zal de stijging van de goudprijs stoppen, maar toch ook niet scherp dalen. Het is zoals de huizenprijzen. Zodra een bepaald niveau is bereikt, dalen ze erg moeilijk. Of het zou een zeepbel moeten zijn natuurlijk. Maar dat is het niet", vertelde Bernard Busschaert, goudspecialist van Leleux Associated, eerder aan Netto. "Mocht goud een zeepbel zijn, dan zouden de goudmijnen massaal exploratiekosten maken. Dat doen ze nu niet omdat de goudprijs niet zo heel hoog staat."

Begrotingstekort

Soros is er nog lang niet van overtuigd dat een exi-strategie uit de nooit geziene steun aan banken al aan de orde is. "Het aanpassingsproces aan de recessie is nog niet voltooid en er is nood aan bijkomende stimulusmaatregelen. Sommige landen, zoals de Verenigde Staten en de Europese lidstaten, hebben nog genoeg ruimte om hun tekorten nog te doen toenemen. De politieke weerstand om dat te doen, verhoogt de kansen op een ‘double dip’ in de economie in 2011 en daarna."

Wie is George Soros?

George Soros staat vooral bekend als speculant op obligaties en wisselkoersen. Hij groeide uit tot een van de meest gevreesde financiële figuren door in 1992 zwaar te speculeren op de neergang van het Britse pond. Uiteindelijk zou hij daar 2 miljard dollar aan hebben verdiend. Soros is een van de rijkste mensen ter wereld. En opvallend: hoewel hij de oprichter is van een van ’s werelds grootste hefboomfondsen, Quantum Fund, erkende hij in het Amerikaanse Congres dat de sector strenger moet worden gecontroleerd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud