Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Grote fiscale zondaars komen boven water

Tussen 1 en 25 november werden 338 dossiers voor fiscale regularisatie ingediend. Het gemiddelde bedrag per dossier kwam uit op 876.000 euro. Dat bedrag ligt fors hoger dan het gemiddelde dat we de voorbije maanden en jaren zagen. Dat lag steeds in de buurt van 200.000 euro.
Financiën kreeg sinds 15 juli 856 dossiers voor regularisatie. ©Saskia Vanderstichele

Voor de forse stijging zien fiscaal advocaten diverse redenen. ‘De laatste fiscale amnestie, die sinds 15 juli is ingegaan, biedt de mogelijkheid tot strafrechtelijke bescherming voor ernstige en georganiseerde fraude. Het is een publiek geheim dat daartoe echt grote dossiers kunnen behoren. Mogelijk hebben enkele van die dossiers de bedragen fors opgetrokken’, zegt Gerd D Goyvaerts van het advocatenbureau Tiberghien.

Een tweede reden heeft te maken met de regularisatie van verjaarde kapitalen. Verschillende Belgen die vóór 15 juli hun inkomsten uit zwarte kapitalen regulariseerden, maken bij de laatste fiscale amnestie gebruik van de mogelijkheid om de fiscaal verjaarde kapitalen zelf wit te wassen. Dat kapitaal ligt fors hoger dan de inkomsten. Het gaat bijvoorbeeld om geërfde kapitalen die meer dan tien jaar geleden in buitenlandse levensverzekeringen werden gestopt om successierechten te vermijden.

Advertentie

Sinds 15 juli kunnen ook verenigingen (vzw’s), stichtingen en organisaties zonder rechtspersoonlijkheid, zoals de burgerlijke vennootschap, hun centen regulariseren.

Opvallend is wel dat het aantal dossiers al bij al beperkt blijft. Tussen 1 januari en 15 juli werden 16.245 dossiers ingediend, sinds 15 juli zijn dat 856 dossiers, leren de cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In de huidige, laatste amnestie geldt een tarief dat bestaat uit de ontdoken belasting vermeerderd met een boete van 15 procentpunt (gewone fraude) of 20 procentpunt (ernstige en georganiseerde fraude). Voor fiscaal verjaarde kapitalen geldt een boetetarief van 35 procent op het kapitaal. Bij de permanente fiscale regularisatie, die liep van begin 2006 tot 15 juli 2013, lagen de boetes om te regulariseren lager. Fiscale zondaars hebben nog tot eind dit jaar om van die laatste amnestie gebruik te maken. Fiscalisten verwachten in december geen grote stormloop meer. ‘Het is wel zo dat vele advocatenkantoren hun dossiers gebundeld indienen en dus kan er in december nog wel een opstoot zijn in de cijfers. Maar de grote rush die we in juli van dit jaar zagen, zal wellicht niet meer herhaald worden’, meent Anton van Zantbeek, fiscaal advocaat bij Rivus.

Diverse kantoren geven ook aan dat ze geen dossiers meer aannemen. Dat heeft niet alleen te maken met capaciteit, maar ook met de tijd die nodig is om een dossier rond te krijgen. In principe kan een dossier nog tot zes maanden na indiening vervolledigd worden, maar tegen eind december moet wel al zicht zijn op de aan te geven kapitalen. ‘Voor complexe en oude dossiers die nu opgestart worden is dat onmogelijk’, luidt het.

De grote bedragen in november zijn goed nieuws voor de staatskas. Sinds begin dit jaar werd al bijna 3,3 miljard euro zwart geld aangegeven. Tegen een gemiddelde heffing van 30 procent komt dat neer op bijna 1 miljard euro inkomsten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.