Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe een beursgrafiek lezen in 5 seconden?

Grafieken van dalende of stijgende beurskoersen, het is dagelijkse kost. Het bloedrode cijfer hebben we meestal snel begrepen. De dalende grafieklijn lukt ook nog... maar wat kan u nog lezen in zo'n grafiek?
Advertentie

(netto/beurssignaal) - "Technische analyse" is een vaakgehoorde term in de beurswereld en probeert op basis van beursgrafieken de toekomst van de koers te voorspellen. Dergelijke analyse houdt geen rekening met het bedrijf maar analyseert enkel op basis van een grafieK. Daarmee wordt geprobeerd de toekomst te voorspellen. De techniek is omstreden en combineert u best met enkele andere indicaties. Hieronder een aanzet.

1. Zoek "steun" en "weerstand"

Wat is in hemelsnaam steun en weerstand? Het zijn termen die overgewaaid komen van wat in de beurswereld "technische analyse" heet. "Weerstand" betekent wanneer de markt al een paar keer tegen een bovenwaarde is gebotst zonder er doorheen te breken. Daaruit concludeert men dat er een aantal handelaren automatisch gaan verkopen op het moment dat die waarde wordt bereikt. Ze geloven niet in een hogere waarde waardoor ze hun aandelen te koop stellen. Eens die moeilijke drempel genomen is, kan het aandeel verder stijgen. Op de grafiek van het Google-aandeel zie je dat duidelijk in lijn A. "Steun" wil net het omgekeerde zeggen. Een aandeel slaagt er maar niet in om onder een bepaalde minimumwaarde te vallen. Blijkbaar zijn er handelaren die op dat niveau automatisch aandelen aankopen omdat ze vinden dat het aandeel meer waard is. Daarom investeren ze terug. Eens die grens is genomen, kan de prijs goed verder wegzakken. Besluit: Het duurt lang voor een steunniveau wordt gebroken maar eens het is gebeurd, wordt het moeilijker om daar terug boven te komen. Want dan is de steunlijn een weerstandslijn geworden. En omgekeerd.

2. Zoek pieken

Een CEO die opstapt, een productiehal die uitbrandt, een binnengehaald contract, enz. zijn externe factoren die een bedrijf in zijn werking beïnvloeden maar slechts heel even invloed op de koers hebben. Het zijn zaken die de toekomst van een bedrijf beïnvloeden en dus ook de waarde ervan. Ken de redenen van pieken en je zal de context van een bedrijf beter begrijpen. Zo deed een vals gerucht over een hartaanval van Apple-oprichter Steve Jobs het aandeel op de beurs zakken met 5,4%, een record in die tijd. Dat zijn zaken die technische analyse niet kan voorspellen. Pieken naar boven of beneden hebben bijna altijd met het algemene beursklimaat van euforie of paniek te maken.

3. Kijk naar de algemene trend van afgelopen 6 maanden

Technische analyse heeft paardekleppen op in die zin dat ze enkel naar grafieken kijkt zonder rekening te houden met de bedrijfsrealiteit. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Het opsporen van trendwijzigingen is net de essentie van technische analyse en geeft soms aanvullende informatie bij het bedrijfsnieuws. Je kan best ook verklaringen zoeken achter die evoluties. Wie de beurskoers van de laatste zes maanden van een bedrijf bekijkt, krijgt al snel een idee van de algemene gezondheid van een bedrijf. Toevalligheden of pieken zijn dan al geabsorbeerd waardoor een richting duidelijk wordt. Die richting is vaak de juiste barometer van de bedrijfstoestand.

4. Vergelijk met sectorgenoten

Sommige bedrijven zijn conjunctuurgevoelig waardoor wellicht al hun sectorgenoten eenzelfde crisis/opleving doormaken. Vergelijk de beurskoers dus in de mate van het mogelijke met sectorgenoten. Zie je een zelfde verloop, dan is er niets uitzonderlijks aan de gang. Zijn er opmerkelijke verschillen, dan zit het structureel anders. Zo kan je in de (geîndexeerde) 5-jarengrafiek tussen Colruyt en Delhaize zien dat er de eerste jaren een gelijklopende sectorevolutie is, waarna Colruyt duidelijk geprofiteerd heeft van de trend naar discounters, waardoor het hogere warenhuissegment van Delhaize heeft ingeboet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud