Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoeveel zijn uw gouden munten waard?

In de maand juni bereikte goud een koers van meer dan 1.265 USD per ounce. Een nieuw historisch record. En het is zeker nog niet gedaan. Reden genoeg dus om gouden munten te kopen.

(netto/de tijd) – Maar welke munten moet u dan kopen? Moet u uw zinnen zetten op de American Eagle of kiest u toch maar beter voor een Kruggerand, een Napoleon of een Australische Kangoeroe? Volgens Bruno Collin, verantwoordelijk voor de numismatische rubriek van de financiële nieuwsbrief L’Investisseur Or & Matières, moet u in de eerste plaats beslissen in functie van de premie. De premie is het verschil tussen de prijs van het goud dat in een munt vervat zit en de koers van de munt.

Een munt die voor 100 euro fysisch goud bevat en verhandeld wordt aan een koers van 110 euro, biedt dus een premie van 10 euro. Die premie wordt meestal in procent uitgedrukt en wordt bepaald door vraag en aanbod. In een erg speculatieve markt kan de premie aanzienlijk stijgen. En dat kan aanleiding zijn om te verkopen. Maar in een futloze markt kan de premie gelijk zijn aan nul of zelfs negatief uitvallen. Dat is het moment waarop u goud moet kopen.

Hoe berekent u die premie?

Bruno Collin geeft de raad om de tabel hieronder goed te bewaren. De twee basiselementen die de premie bepalen, zijn het goudgehalte (percentage fijn metaal dat de munt bevat) en het gewicht van de munt. De combinatie van beide geeft u de hoeveelheid fijn metaal die de munt bevat. De goudkoers wordt twee tot drie keer per dag gepubliceerd en wordt in ounce (31,1 gr) fijn goud uitgedrukt. Niet elke munt heeft hetzelfde goudgehalte. Met die twee elementen kunt u de (contante) ‘spotprijs’ van de munt berekenen.

Neem nu het voorbeeld van de Napoleon. De munt heeft een gewicht van 6,45 gram goud en een gehalte van 900/1.000. Het gewicht in puur goud bedraagt dus 5,805 gr {(6,45 gr x 900)/1.000}. Op 19 mei bedroeg de koers van een kilogram goud 31.550 euro. Dat is 31,55 euro per gram.

De Napoleon heeft dus een ‘spotprijs’ van 183 euro (31,55 euro x 5,805 gr.). Op diezelfde dag kon u bij professionelen een Napoleon kopen tegen een koers van 206 euro. De premie bedraagt in dat geval dus 23 euro, of 12,57%. De premie wordt als volgt berekend: {206 (aangeboden prijs)/183 (spotprijs) x 100) – 100} = 12,57%. U betaalt met andere woorden 12,57% meer voor uw munt dan het goud dat ze effectief bevat.

Belang van de premie

Bruno Collin besluit dat uw beleggingsstrategie moet gebaseerd zijn op de premie. Is de premie hoog, dan kunt u het best verkopen. Is ze gelijk of kleiner dan nul, dan is dat het uitgelezen moment om te kopen.

Een hoge premie impliceert dat de vraag groter is dan het bestaande aanbod. U kunt in dat geval uw winst op de munten die u bezit, best verzilveren. U int in dat geval de meerwaarde.

Wanneer de premie weer lager staat, kunt u nieuwe Napoleons kopen. Als de premie negatief wordt, is het misschien het ideale moment om uw positie te versterken.   

Kenmerken van de verschillende gouden munten

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud