Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

"Ik had mijn huis nooit mogen verkopen"

Georges Ugeux (65) is zowat 'de bekendste Belg van New York'. Zeven jaar was hij één van de "vicepresidents" van de New Yorkse beurs. Ondertussen runt hij zijn eigen investeringsbank. En ook op zijn privévermogen heeft Ugeux een klare kijk.
Advertentie

(netto) – Georges Ugeux heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug met passages bij onder meer Generale Bank, Morgan Stanley’s en General Electric. In 1996 kon hij niet weerstaan aan de lokgroep van de beurs in New York: tot 2003 was hij er vicevoorzitter. Het is een ervaring die nog steeds een grote invloed heeft op Ugeux: "Ik ben een agressievere belegger geworden. Ik heb de financiële markten van heel nabij meegemaakt en begrijp daardoor beter hoe de financiële markten bewegen en functioneren."

Die ervaring heeft hij ook neergepend in een boek: 'Het verraad van de financiële wereld' (vanaf 21 september in de boekhandel), waarin Ugeux 12 voorstellen doet tot grondige hervormingen. En dezelfde kritische blik waarin de investeringsbankier naar de financiële wereld kijkt, hanteert hij ook voor zijn persoonlijke financiën.

- Wat is uw beste beleggingsadvies?

"Ga tegen de stroom in en volg je eigen instinct. Wacht niet op bevestiging van economen en analisten, want dan kom je te laat. Begin 2009 was iedereen pessimistisch over aandelen en banken in het bijzonder. Toen heb ik stelselmatig aandelen gekocht en zo maximaal geprofiteerd van de beurshausse."

- Wat is uw beste belegging en uw slechtste belegging?

"Mijn beste belegging: aandelen van Deutsche Bank die ik begin 2009 kocht en waarop ik een meerwaarde realiseerde van 225 procent in 6 maanden tijd. Mijn slechtste belegging is de verkoop van mijn huis toen ik naar de VS vertrok. Ik had het geld nodig om een appartement in New York te kopen, waardoor ik 50 procent heb ingeleverd op de waarde van mijn woning."

- Hebt u veel vertrouwen in bankiers?

"Zij hebben niet de vrijheid om visie consequent door te trekken. Als ze uitermate negatief zijn over aandelen, kunnen ze hun klanten niet aanraden alles te verkopen. Ze moeten producten verkopen en daarbij hebben ze niet altijd een goed zicht op de persoonlijke situatie en portefeuille van de belegger."

- Hoe is uw beleggingsportefeuille samengesteld?

"Ik investeer veel in vastgoed omdat het een blijvende waarde heeft. Mijn beleggingsportefeuille is evenredig verdeeld over aandelen, obligaties en cash. Ik kies voor maximaal 20 verschillende aandelen van Amerikaanse en Aziatische ondernemingen. Belgische aandelen heb ik niet."

- Houdt u er in New York een meer luxueuze levensstijl op na?

"Ik ben heel spaarzaam en heb mijn levensstijl niet aangepast sinds ik in de VS woon. Dat is ook niet mogelijk: alles is hier 3 tot 4 keer duurder."

- Waar geeft u graag geld aan uit?

“Aan reizen. Voor mij geen chartervluchten met twijfelachtige hotels. Ook aan concerttickets durf ik geld te spenderen. Dat zijn geen grote bedragen, maar opera is in de VS toch veel duurder dan in België.”

- Geeft u uw kinderen een financieel duwtje in de rug?

“Mijn kinderen beheren hun eigen financiën en ik heb daar veel vertrouwen in. We hebben daar duidelijke afspraken over: vanaf een bepaald moment moesten ze onafhankelijk zijn. Als er zich echt een crisis voordoet en het niet anders kan, zullen mijn vrouw en ik onze kinderen natuurlijk wel helpen.”

- Spaart u voor uw pensioen?

"Dat moet wel, want in Amerika zijn er op dat vlak geen voorzieningen. Ik heb ook pensioen opgebouwd tijdens de jaren dat ik in België werkte, maar dat stelt niet veel voor. Ik beschouw alles wat je van de overheid krijgt als een aangenaam extraatje, maar ook niet meer dan dat."

- Hebt u al nagedacht over een testament?

"Daar is voor gezorgd na mijn verhuis naar de VS. Ik ben daar heel open over tegenover mijn kinderen. Dat moet ook: ik heb bij het overlijden van familie en vrienden zelf ervaren hoe onduidelijkheid voor ruzie kan zorgen."

- Overweegt u om stilaan te stoppen met werken?

"Mijn pensioen interesseert me niet. Misschien dat ik binnen 5 jaar op zoek ga naar een CEO voor mijn investeringsbank. Maar ook dan zal ik heel actief blijven met het adviseren van klanten en het schrijven van boeken en blogs."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud