Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Is een eindejaarsrally (nog) mogelijk?

Beleggers hopen traditioneel op een eindejaarsrally. Maar waar komt de term 'eindejaarsrally' eigenlijk vandaan? En hoe vaak doet die zich voor?

(netto) - In 1983 toonden vorsers Keim en Reinganum aan dat de aandelen van beursgenoteerde bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie in januari een abnormaal rendement konden voorleggen. In hun onderzoeksperiode van 15 jaar lag de winst op een handelsdag tijdens de eerste twee weken van januari gemiddeld 0,8 procent hoger dan op een doorsnee dag in de loop van het jaar.

Uit een ander onderzoek, dat een eeuw beursgeschiedenis omspant, blijkt dat de indexen in januari in 70 procent van de gevallen stegen en telkens ongeveer 3 procent hogere rendementen opleverden dan het gemiddelde jaarrendement.

Als belangrijkste verklaring voor het januari-effect zagen de wetenschappers de belastingwetgeving in de VS. Het nemen van verliezen voor het jaareinde is in de VS aftrekbaar en compenseerbaar met winsten in de belastingaangifte. Slecht presterende aandelen worden bijgevolg gedumpt in december en opnieuw opgepikt in januari.

December

Sinds de publicatie van de studies in de jaren tachtig zien we een verschuiving van het januari-effect naar december en zelfs naar november. Vandaar de herkwalificatie als eindejaarsrally. Steeds meer particuliere beleggers anticiperen op de stijging van de kleine aandelen in januari door ze vroeger te kopen. Daarom is niet januari de betere beursmaand van het jaar, maar wel december en november.

Het valt op dat de Bel20-index sinds 1990 in drie van de vier jaar een rally inzette op het einde van november. Als we kijken naar de gemiddelde rendementen van de Belgische beursgraadmeter in de onderstaande tabel, blijkt december duidelijk de beste beursmaand van het jaar. Januari heeft zijn glans verloren.

Gemiddelde maandreturns Bel20

Ook wereldwijd blijkt het vierde kwartaal het beste kwartaal te zijn. Tussen eind oktober en eind december boekten wereldwijd aandelen de voorbije 50 jaar een gemiddelde stijging van 4 procent. Zal dat ook dit jaar het geval zijn? Dat is een andere zaak. Gooit de eurocrisis nog roet in het eten? Het vierde kwartaal is in elk geval nog geen voltreffer. De Bel20-index noteert vandaag iets lager dan eind september.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud