Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Let op als u belegt in een exotisch land

Verschillende exotische landen, waaronder Angola en de Kaaimaneilanden, lanceerden de voorbije weken voor het eerst een overheidsobligatie. Het rendement lijkt aantrekkelijk, maar de risico's zijn navenant...

(netto) – De obligatiemarkt draait op volle toeren. Amerikaanse ondernemingen hebben sinds begin dit jaar voor 1.171 miljard dollar (782 miljard euro) obligaties uitgegeven. Dat is het hoogste niveau ooit. Het vorige record van 1.167 miljard dollar dateert van 2007. Niet alleen de markt van bedrijfsobligaties wordt overspoeld. Ook overheden gaan op zoek naar bijkomende middelen om het toegenomen begrotingsdeficit op te vangen.

Opmerkelijk is dat ook landen die weinig met de kredietcrisis te maken hadden, de honger naar obligaties aangrijpen om er voor het eerst in hun bestaan te lanceren. Angola (4 miljard dollar), Wit-Rusland en zelfs de Kaaimaneilanden (312 miljoen dollar) doen hun eerste stappen op de obligatiemarkt. Vietnam mikt met de eerste lening in vreemde munt in 4 jaar op 1 miljard dollar. Iran geeft voor 1,5 miljard euro obligaties uit. Ook Kazachstan plant de uitgifte van een obligatie.

Aantrekkelijke rente

De landen profiteren van de sterke daling van de gemiddelde rente voor staatspapier van groeilanden tot 6,49 procent. Het dieptepunt van 6,34 procent werd behaald in 2007, voor de kredietcrisis. In oktober 2008 stond de rentekloof tussen groeilandobligaties en Amerikaans staatspapier, de referentie, op het recordpeil van 8,65 procentpunten. Dat is ondertussen gedaald tot 2,89 procentpunten, het laagste peil in 14 maanden.

Terwijl de landen historisch lage rentes moeten bieden, zijn de rendementen voor beleggers zeker nog aantrekkelijk. De interesse naar de exotische overheidsobligaties is dan ook groot. De vraag naar de obligatie die Qatar vorige week verkocht, bedroeg 28 miljard dollar terwijl slechts 7 miljard dollar beschikbaar was. De obligatie op 5 jaar biedt een coupon van 1,85 procentpunt boven de rente op Amerikaans staatspapier met gelijke looptijd. In april moest Qatar nog een premie van 3,4 procentpunten betalen.

Verontrustend

Opvallend is dat de erg lage kredietrating of het ontbreken van een kredietrating van veel groeilanden het succes van hun staatsobligaties niet in de weg staat. Angola heeft geen rating, terwijl Wit-Rusland van Moody’s de kredietrating B1 krijgt, wat overeenkomt met de status van rommelobligatie. Hetzelfde geldt voor El Salvador, dat vorige week 800 miljoen dollar ophaalde.

Peter De Coensel, een obligatiespecialist van het beurshuis Petercam, raadt aan beter geen risico’s te nemen met dergelijke kleine emittenten. Hij wijst op de geringe verhandelbaarheid van de obligaties, op het dollarrisico (‘de dalende trend is niet gekeerd’) en op het emittentenrisico. "Er zijn alternatieven die evenveel rendement bieden, maar met veel minder risico. Ik denk aan kwalitatieve Europese bedrijfsobligaties. Waarom dan een risico nemen met obligaties van kleine groeilanden?", zegt De Coensel.

Ook Nicolas Decruynaere van het obligatieplatform oblis.be waarschuwt voor de risico's. "Wie had kunnen voorzien dat IJsland ooit op de rand van het faillissement zou balanceren? Als gewone belegger lijkt het me heel moeilijk om de economische situatie van exotische landen goed te kennen of er een gefundeerd oordeel over te hebben", zegt Decruynaere.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud