Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Leterme-staatsbon verkopen is nog steeds goed idee

Heel wat kantoorhouders namen de voorbije weken contact op met hun klanten om ze aan te raden hun Leterme-staatsbons te verkopen. Wie de berekening maakt, stelt vast dat een verkoop nog steeds te overwegen is.
De staatsbons die begin december 2011 werden uitgegeven, konden mede dankzij de promotie van toenmalig premier Yves Leterme op een recordinteresse rekenen. Ze haalden liefst 5,7 miljard euro op. © photonews

De Leterme-staatsbon werd uitgegeven in december 2011 tegen aantrekkelijke voorwaarden. Beleggers liepen storm. Voor de drie looptijden (3, 5 en 8 jaar) werd liefst 5,7 miljard euro opgehaald, een absoluut record. Het gros daarvan ging naar de vijfjarige staatsbon die een brutocoupon biedt van 4 procent.

Aangezien de Belgische langetermijnrente sinds december is teruggevallen van 5,5 naar 2,4 procent zijn die staatsbons door hun hoge coupons een stuk aantrekkelijker geworden. Dat resulteerde de voorbije maanden in fors hogere prijzen op de secundaire markt. Logisch dus dat steeds meer spaarders die meerwaarde willen verzilveren.

‘We merken de jongste maanden en zeker na de zomer een sterk verhoogde activiteit in de Leterme-staatsbons’, zegt Geert Rimbaut van BNP Paribas Fortis, de marktleider in de obligatiehandel. Wie de vijfjarige staatsbon wil verkopen, kan dat nog steeds doen tegen meer dan 110 procent. Anders gezegd, wie in 2011 voor 10.000 euro staatsbons kocht, kan verkopen tegen 11.000 euro. De meerwaarde van 1.000 euro is belastingvrij.

20%
Als u de staatsbon (5 jaar) vandaag verkoopt en het bedrag op een spaarboekje (1,5 procent rente) zet, bedraagt de meerwaarde in 2016 20 procent.

Verlopen intrest

Boven op dat bedrag komt ook nog de verlopen intrest. Dat is het deel van de coupon waarop u recht hebt omdat u de staatsbon al elf maanden (december 2011 tot november 2012) in uw bezit hebt. Omdat de coupon pas in december wordt betaald, zal de koper de verlopen intrest aan de verkoper betalen. Een maand later krijgt de koper dan de volledige coupon. Wie vandaag de vijfjarige staatsbon verkoopt, strijkt 3,1 procent netto verlopen intrest op. Hierbij werd rekening gehouden met 15 procent roerende voorheffing. Op een bedrag van 10.000 euro ontvangt de verkoper 310 euro. Samengeteld levert de verkoop van de bon dan 11.310 euro op. Verminderd met de beurstaks (0,09 procent) en de makelaarskosten (0,5 procent) levert dat een nettobedrag op van 11.243 euro. Als u dat bedrag vier jaar op een spaarboekje of termijnrekening plaatst tegen bijvoorbeeld 1,5 procent rente per jaar, dan is dat bedrag aangegroeid tot 11.933 euro in 2016.

Wie de staatsbon tot eindvervaldag (2016) bijhoudt, ontvangt zijn investering van 10.000 euro terug, en ontvangt tussentijds vijf coupons van 3,4 procent netto (340 euro). Stel dat het geld van die coupons telkens meteen op een spaarboekje geplaatst wordt, dan levert dat in 2016 een totaalbedrag op van 11.752 euro. Duidelijk minder dan als u de staatsbon had verkocht.

Het voorgaande illustreert dat het voordeliger is de staatsbon te verkopen, ook al parkeert u de centen de komende vier jaar op een spaarboekje. Voor de staatsbon met een looptijd van drie jaar geldt trouwens dezelfde vaststelling. Voor de staatsbon op acht jaar levert een verkoop in het scenario van 1,5 procent spaarrente en tegen de huidige koers een nipt lager eindbedrag op dan als men de staatsbon zou bijhouden. Let wel op bij verkoop van een staatsbon. De koersen kunnen schommelen, het is dus aangewezen - indien mogelijk bij uw makelaar - met limieten te werken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud