Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Na zes jaar weer Cera-emissie

De coöperatieve vennootschap Cera, rechtstreeks en via KBC Ancora een referentieaandeelhouder van KBC, gaat aandelen uitgeven, zowel voor nieuwe als voor bestaande vennoten. Dat maakte Cera vrijdag bekend. Het is de eerste emissie sinds 2008.
Advertentie
Franky Depickere, de CEO van Cera. ©cera

Met de operatie wil Cera naar eigen zeggen zijn 'vennotenbasis versterken en verjongen'. 'Dat is belangrijk voor de dynamiek van Cera en voor de efficiënte werking van haar inspraakstructuren', aldus nog het persbericht.

De emissie volgt op een moeilijke periode voor Cera, waarin de coöperatieve enkele jaren de deur moest sluiten voor uittredende coöperanten. Eén van de problemen was de hoge schuldenlast, gekoppeld aan de crisis bij KBC. Maar intussen is de hemel opgeklaard. Cera verkocht een deel van zijn belang in KBC en bouwde zijn schulden af.

'We hebben de pagina van de financiële crisis samen met KBC omgeslaan en blikken weer resoluut naar de toekomst', zegt CEO Franky Depickere van Cera.

Cera heeft na de fusie die KBC deed ontstaan om de twee à drie jaar geld opgehaald. Maar in 2008 viel die beweging stil door de crisis bij KBC. Volgens Depickere heeft Cera voor de nieuwe emissie geen concreet doel vooropgesteld. 'De vorige keren was het steeds 50 à 100 miljoen euro. We hebben ook altijd de ambitie gehad 400.000 à 500.000 coöperanten te hebben. Nu zitten we dicht bij de 400.000. Met de uitgifte is het de bedoeling weer wat hoger uit te komen.'

Inschrijvingsperiode

De inschrijvingsperiode voor de zogenaamde E-aandelen loopt vanaf 5 mei 2014 tot en met 28 april 2015, behoudens vervroegde afsluiting. Intekenen gebeurt met een pakket van 25 E-aandelen, met een nominale waarde van 50 euro per aandeel. Een intekening staat dus voor een nominale waarde van 1.250 euro.

Het financiële rendement op E-aandelen bestaat uitsluitend uit dividenden op deze aandelen. Het dividend kan verschillen van jaar tot jaar en er kan ook voorgesteld worden om geen dividend toe te kennen, waarschuwt Cera. Het dividend kan niet hoger zijn dan het maximumpercentage vastgesteld in de erkenningsvoorwaarden voor de Nationale Raad voor de Coöperatie. Dat maximum bedraagt momenteel 6 procent.

Morgen in De Tijd een overzicht van de dividenden voor 2014 voor de belangrijkste coöperaties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud