(netto) - Wie nu op de kar van grondstoffen springt, komt 5 jaar te laat. Dat is de opmerkelijke conclusie die Anthony Bolton, de legendarische fondsbeheerder van Fidelity, liet optekenen op de website van de Britse krant The Telegraph. Hij staat dan ook sceptisch tegenover de recordrally’s van verschillende grondstoffen de voorbije maanden.
"De westerse economieën lijden aan bloedarmoede en ik ben er ook niet van overtuigd dat de groei van opkomende markten volstaat om grondstoffen nog meer de hoogte in te duwen", luidt het oordeel van Bolton, die sinds vorig jaar aan het hoofd staat van het nieuwe fonds Fidelity China Special Situations PLC. "Grondstoffen noteren in Amerikaanse dollar. Dat was de voorbije jaren een zwakke munt. De grondstoffenrally van de laatste tijd zou er heel anders uitzien als de waarde van grondstoffen uitgedrukt zou worden in een sterke munt", maakt Bolton zich sterk.
Statuut van een munt
Opmerkelijk genoeg maakt de Britse fondsbeheerder een uitzondering voor één grondstof: goud. Het is een edelmetaal dat voor Bolton veeleer het statuut heeft van een munt dan van een echte grondstof. Dat goud de enige grondstof is die door centrale banken over de hele wereld wordt ingeslagen, sterkt hem in zijn overtuiging. En dan zijn er nog de Chinese beleggers die voorheen veeleer Amerikaanse obligaties kochten, maar nu hun weg vinden naar de goudmarkt.
LEES OOK: 6 tijdloze tips van een topbelegger
Te laat om in grondstoffen te stappen? Het hoeft niet te verbazen dat Jim Rogers er als Amerikaans beursgoeroe en grondstoffenexpert er een andere mening op nahoudt. Toen de Indiase krant The Economic Times hem begin dit jaar polste naar ‘de grondstoffen van 2011’, verklaarde hij al: “Ik verkies landbouwgrondstoffen boven edelmetalen. Maar binnen die laatste categorie zou ik liever zilver bezitten dan goud. Zilver noteert 40 procent onder het absolute recordniveau en zou wel eens veel sterker kunnen stijgen dan andere grondstoffen.” Rijst is dan weer de landbouwgrondstof waarin hij voor de komende jaren veel potentieel ziet. “Mijn advies: eet rijst met zilveren eetstokjes”, zo illustreerde hij zijn voorkeur.
Voorzichtig
Niet dat hij zich negatief uitlaat over goud, maar voorzichtig is hij wel. “Ik bezit nog steeds goud en ik ben ook niet van plan te verkopen. Maar kopen zou ik momenteel niet doen aangezien de goudprijs toe is aan een rustpauze”, laat hij weten in een reactie aan Netto. “Je hebt altijd goudkevers die goud beschouwen als mystiek en heilig. Ik ben niet een van hen. Uiteindelijk is goud, zoals alles, onderhevig aan de wet van vraag en aanbod”, reageert hij op Boltons uitlatingen.
LEES OOK: 11 beleggingen voor 2011