Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ontevreden Cera-vennoten hebben tijd tot eind juni om hun inleg terug te eisen

Misnoegde Cera-coöperanten moeten zich niet reppen om op 2 januari hun inleg terug te eisen bij hun bankier. Eind juni wordt de uitstroom berekend en desgevallend beperkt tot 10 procent.

Vanaf 1 januari kunnen de meer dan 411.000 vennoten van Cera, de grootaandeelhouder van KBC, opnieuw een verzoek tot uittreden indienen. De voorbije twee jaar had de coöperatieve de uitgang op slot gedaan. Cera torste een zware schuldenberg wat het niet mogelijk maakte om tegemoet te komen aan eventuele massale aanvragen tot uitstappen.

Maar eind november maakte Cera een deel van zijn belang in KBC te gelde. Concreet verkocht Cera 14,1 miljoen aandelen waardoor het belang in KBC ruim halveerde van 6,1 naar 2,7 procent. KBC Ancora, de monoholding boven KBC waarin Cera een belang van 59 procent heeft, schroefde haar belang terug van 19,7 naar 18,6 procent. Met de opbrengst losten Cera en KBC Ancora de schulden af die ze in 2007 aangingen om in te tekenen op een kapitaalverhoging van KBC.

Doordat Cera vandaag grotendeels schuldenvrij is, zet het de uitgang opnieuw open voor vennoten die willen uitstappen, zij het met mondjesmaat. De uitstroom wordt beperkt tot 10 procent van het kapitaal. ‘Maar mensen die willen uitstappen, hebben er geen belang bij om op 2 januari al aan hun bankkantoor te gaan staan’, waarschuwt Cera-topman Franky Depickere. Indien de uitstroom hoger ligt dan 10 procent van het kapitaal wordt slechts pro rata tegemoet gekomen aan de vraag. Concreet, hoe meer Cera-coöperanten zich naar de uitgang haasten, hoe minder kapitaal per opstappende vennoot.

Depickere verwacht zich niet aan een massale exodus. ‘De gemiddelde jaarlijkse uitstroom tot voor 2011 bedroeg zo’n 2 procent per jaar, waarvan 1 procent door overlijdens. Er zullen de komende maanden wel meer mensen uitstappen omdat ze middelen nodig hebben. Maar we zijn vol vertrouwen dat de meesten begrip hebben voor de beslissing die KBC door de moeilijke omstandigheden loodste.’

Toch lijkt men zich bewust dat de besluitvorming van de voorbije jaren zure oprispingen veroorzaakte bij veel coöperanten. Dinsdag gaf Cera zijn vennoten een kerstcadeau door een dividend van 2,5 procent aan te kondigen. Afgelopen jaar bedroeg het dividend nog 0,5 procent. De aankondiging komt ongezien vroeg, normaal gezien wordt pas in het voorjaar gecommuniceerd. Met de demarche lijkt Cera dus een rush naar de exit te willen vermijden. Tegelijkertijd lonkt Cera naar nieuwe coöperanten. ‘Dat is normaal’, zegt Depickere. ‘Als je de uitgang open zet, moet je ook nieuwe investeerders kunnen aantrekken. Onze investeerdersbasis moet een representatief staal van de bevolking zijn. ’ De jongste emissie van Cera dateert van 2008. Daarvoor vond gemiddeld om de twee jaar een uitgifte plaats.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud