Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Opbrengst staatsbons meer dan verdubbeld

De uitgifte van de staatsbons heeft 23,8 miljoen euro opgehaald, ruim dubbel zoveel als de vorige keer. Maar de opbrengst blijft veel lager dan de doelstelling.
Advertentie
Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. ©dries luyten

De toename van de opbrengst is vooral te danken aan de hogere coupon. De schatkist bood op vijf jaar een rente van 1,35 procent bruto, tegenover amper 0,75 procent in juni. Voorts bood ze op acht jaar 2,15 in plaats van 1,5 procent.

De schatkist was milder omdat de marktrente de jongste maanden flink is gestegen. De langetermijnrente steeg sinds de Amerikanse centrale bank aankondigde dat ze de aankoop van obligaties later dit jaar zal temperen.

'Aangezien de rente nog steeds laag is, hadden we geen hoge opbrengst verwacht', zegt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. 'Maar na de steeds lagere opbrengst de vorige keren in het zog van de rentedaling, zijn we blij dat de recente rentestijging leidt tot een toename van de opbrengst. De nominale rente is een goede voorspeller van de opbrengst.'

Ondanks het betere resultaat kan de jongste uitgifte moeilijk een succes worden genoemd. In juni bereikte de opbrengst een historisch dieptepunt van slechts 9,3 miljoen omdat de rente toen lager was dan ooit. De vraag naar staatsbons blijft laag, omdat het nettorendement lager blijft dan van sommige spaarboekjes.

De schatkist wil in 2013 met vier uitgiften 200 miljoen euro ophalen. Het is nu al bijna zeker dat zij dat bedrag niet zal halen. De emissies van maart, juni en september haalden samen 45,9 miljoen. Het is erg onwaarschijnlijk dat de schatkist in december ruim 150 miljoen zal inzamelen.

Om 150 miljoen op te halen is volgens Deboutte een rente van zowat 3 procent nodig. 'Dat is wellicht niet voor morgen. Ik verwacht geen verdere rentestijging in de komende maanden. De centrale banken zeggen dat ze de rente nog lange tijd laag zullen houden.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud