Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Rijke beleggers betalen voortaan 21 procent btw op transactiekosten

Sinds 1 januari passen alle private bankiers de btw toe op transactiekosten die ze in het kader van discretionair beheer aan rekenen. Dat is een gevolg van een Europees arrest.
Advertentie
©Photo News

Het arrest van het Europees Hof, dat al dateert van juli 2012, legt Deutsche Bank de verplichting op om btw af te houden op de transactiekosten in discretionair beheer. Bij die vorm van private banking beheert de bankier volledig de portefeuille van de vermogende klant en voert hij zelf de transacties door. Bij adviserend beheer daarentegen verschaft de bankier enkel advies en voert de klant zelf de orders door.

Als gevolg van het arrest stuurde de bankenfederatie Febelfin, na gesprekken met de fiscus, in november een rondzendbrief, waarin ze de private banken oproept de btw vanaf 1 januari 2014 af te houden. Een rondvraag bij de private-bankingafdelingen van KBC, BNPP Fortis, Belfius en ING leert dat ze dat inderdaad sinds begin dit jaar doen. Sommige andere private banken passen de btw-heffing al sinds vorig jaar toe. Bank Delen doet dat sinds maart, Petercam sinds mei en Delta Lloyd en CapitalatWork sinds de zomer. Van Lanschot Bankiers heeft de btw altijd al toegepast.

Impact btw

U hebt een portefeuille van 1 miljoen euro in discretionair beheer. De private bankier doet voor 1 miljoen euro transacties (aankoop en verkoop). Stel dat de transactiekosten gemiddeld 1 procent bedragen, dan betaalt u daar 10.000 euro kosten op. Een btw van 21 procent daarop komt neer op 2.100 euro. Dat komt overeen met 0,21 procent van de portefeuille.

Volgens de meeste private bankiers zal de impact van de btw-heffing beperkt zijn. ‘Het is nog te vroeg om daar met zekerheid op te antwoorden, maar we denken niet dat de sector daardoor onder druk zal komen. Een uitstap van klanten uit discretionair beheer zou een aanpassing van hun behoeften impliceren’, luidt het bij ING.

Ook KBC spreekt van een beperkte impact. ‘Bij de discretionaire mandaten rekenen we bijvoorbeeld geen vergoeding aan voor het verhandelen van fondsen’, luidt het. Feit is wel dat het gros van de klanten bij private bankiers onder het mandaat van discretionair beheer valt en dus door de btw-heffing wordt getroffen.

Een uitbreiding naar adviserend beheer zou niet compatibel zijn met de wetgeving of met andere arresten van het Hof.
Rodolphe de Pierpont,
woordvoerder Febelfin

Ondertussen lopen de gesprekken tussen Febelfin en de fiscus over de toepassing van het btw-stelsel op andere transacties door, maar volgens Febelfin is de kans klein dat ook transacties in adviserend beheer btw-plichtig worden. ‘Het arrest Deutsche Bank beperkt zich tot discretionair beheer. Een uitbreiding naar adviserend beheer zou niet compatibel zijn met de wetgeving of met andere arresten van het Hof’, zegt Rodolphe de Pierpont van Febelfin.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud