Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Shorten, wat is dat eigenlijk?

Na de sterke daling van het aandeel KBC worden de zogenaamde ‘shorters’ met de vinger gewezen. Hun manier van aandelen verhandelen zou de beurs de dieperik insleuren. Maar wat is dat shorten eigenlijk en waarom is het zo gevaarlijk?

Shorters zijn geboren pessimisten die niets liever hebben dan een sterk dalende markt. Terwijl een klassieke belegger aandelen koopt omdat hij denkt dat ze zullen stijgen – waarna hij ze met winst kan verkopen – is een shorter net gebrand op aandelen die het de komende tijd slechter zullen doen. Toch verdient ook hij natuurlijk geld.

Geleende aandelen

Wie 'short gaat' begint zijn parcours met geleende aandelen waarvoor hij in eerste instantie dus geen geld hoeft neer te tellen - buiten een kleine vergoeding. Met het aandeel trekt de shorter naar de beurs waar hij het verkoopt aan de huidige beurskoers, bijvoorbeeld 20 euro.

Natuurlijk is de kous daarmee niet af: de oorspronkelijke eigenaar zal op termijn zijn aandeel terugwillen. De shorter is met andere woorden verplicht om het op een later tijdstip terug te kopen op de beurs. Hij gaat er echter van uit dat de koers ondertussen een flink stuk gezakt zal zijn. Dat laat hem toe hetzelfde aandeel te kopen aan bijvoorbeeld 15 euro en terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar. Het verschil tussen aankoop en verkoop - in dit geval 5 euro - steekt de shorter op zak. Dit soort transacties verloopt in vele gevallen via de bank, waarbij de ene klant de aandelen van een andere klant leent. Vaak is die laatste zich niet eens bewust van het feit dat zijn aandelen gebruikt worden.

Eeuwenoud

Je zou misschien denken dat dit soort spitstechnologie op de beurs een recent fenomeen is, maar niets is minder waar. Uit Nederlandse archieven blijkt dat er al in 1609 geshort werd met aandelen van de VOC, de Vereenigde Oostindische Compagnie.

Het was meteen ook een eerste voorbeeld van 'naakt shorten', de meest verguisde variant van de techniek waarbij er nooit fysieke aandelen van eigenaar wisselen. Omdat handelaars in dat geval letterlijk zaken verkopen die ze niet hebben, kan het naakt shorten op paniekmomenten de beurs extra de dieperik induwen. In ons land kondigde beurswaakhond CBFA vorige week aan dat shorten op financiële aandelen voorlopig verboden is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud