Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Stijgen Amerikaanse aandelen met 2%?

De tussentijdse parlementsverkiezingen in Amerika hebben een grote impact op de koersen van Amerikaanse aandelen. Dat blijkt uit cijfers van ratingbureau Standard & Poor's. Wat betekent dat voor uw aandelen?

(netto) – In de VS vonden gisteren (2/11) tussentijdse parlementsverkiezingen plaats. Daarbij werden 37 nieuwe senatoren en een nieuw Huis van Afgevaardigen verkozen. De uitslag is - zoals verwacht - uitgedraaid op een nederlaag voor president Obama. De meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zijn de Democraten kwijtgespeeld. De Republikeinen zijn er niet in geslaagd om ook de meerderheid in de Senaat te heroveren. Daarmee ziet het politieke landschap in de VS er uitermate verdeeld uit. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de politieke agenda van president Obama, maar ook voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

Sam Stovall, hoofdstrateeg van Standard & Poor's, toetste de prestaties van de Amerikaanse sterindex S&P500 aan de samenstelling van het Amerikaans Congres gedurende de voorbije 111 jaar. Daarbij nam hij de gevolgen van 3 politieke scenario's onder de loep. Daaruit blijkt de huidige verkiezingsuitslag meteen de meest negatieve impact te hebben. Het huidige scenario wordt omschreven als 'totale chaos'.

Onzekerheid

Binnen het Congres moeten beide machtsblokken nu de macht delen: de Democraten controleren de Senaat, de Republikeinen hebben het zeggenschap in het Huis van Afgevaardigden. Sinds 1900 deed dat scenario zich slechts 12 jaar voor. Tijdens die jaren kwam de geannualiseerde return van de S&P500 uit op amper 2 procent. Dat een scenario van totale chaos weinig goeds voorspelt, hoeft volgens Stovall niet te verbazen: "Wall Street haat onzekerheid. Een strijdend Congres zal niets anders doen dan die onzekerheid versterken."

Was de verkiezingsuitslag anders uitgedraaid, dan had dat - volgens de historische data althans - een positiever effect gehad op de Amerikaanse aandelenmarkt. Deze twee scenario's hebben het niet gehaald.

  • Eén partij heeft de controle over het Witte Huis, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.
    Het is dat scenario van 'totale eenheid' dat het vaakst voorkomt: tijdens de voorbije 111 jaar had de partij van de president ook de controle over het voltallige Congres gedurende 67 jaar. Het geannualiseerde rendement van de S&P500 komt tijdens die periode van 'totale eenheid' uit op 7,6 procent. Dat is meer dan het gemiddelde rendement (6,8%) van de Amerikaanse index over de hele periode sinds 1900.
  • Eén partij controleert het Witte Huis en de andere partij controleert de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Zo’n 'gedeeltelijke chaos' deed zich 32 jaar lang voor. Zo'n scenario leidde tot een jaarlijkse gemiddelde klim van 6,8 procent sinds 1900. Toeval of niet, dat rendement is identiek aan het gemiddelde rendement over de voorbije 111 jaar.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud