Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Tips om niet te panikeren op de beurs

Wie durft vandaag nog onbezorgd zijn aandelenportefeuille achterlaten als hij op reis vertrekt? Niemand wellicht, tenzij u die portefeuille stevig hebt ingedekt tegen verder beursonheil. We bespreken drie verschillende strategieën om de zomer zonder veel kopzorgen door te komen.
Advertentie
Op de beurs houd je beter het hoofd koel.

(netto) - Hoewel een beurscorrectie aan de hand van fundamentele en technische analyse steeds beter te voorpellen is, komt een crash altijd onverwacht. In principe loopt de belegger het hele jaar door het gevaar voor de impact van een economische of politieke crisis op de financiële markten. Maar tijdens de zomermaanden vergroot het risico omdat de beleggingsportefeuilles dan vaak aan hun lot worden overgelaten.

Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we twee maanden niet naar onze beleggingen moeten omkijken of onbezorgd drie weken op reis kunnen zonder achteraf te moeten treuren over grote waardeverminderingen?

In principe kan de belegger kiezen voor 3 strategieën, met elk hun eigen karakteristieken.

1. ‘Buy & hold’-strategie

De meest eenvoudige aanpak is niets doen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de zogenaamde ‘buy & hold’-strategie op lange termijn de rendementen van de beursindexen evenaart. Voor de meeste beleggers levert dat een bevredigend resultaat op. Deze investeringsmethode is trouwens niet alleen het gemakkelijkst, maar ook het goedkoopst op het vlak van transactiekosten. Bovendien komen hierbij weinig emoties aan te pas, hetgeen u behoedt voor impulsieve beslissingen die het rendement onderuit halen. De ‘buy & hold’-strategie is een veel gevolgde strategie van particuliere en institutionele beleggers die zweren bij fundamentele analyse.

Een belangrijke voorwaarde voor deze strategie is echter dat u de nodige afstand kunt bewaren tegenover uw portefeuille. U moet zelfs in de ergste beursstormen in staat zijn de ‘hold’-strategie waar te maken. Die emotieloze strategie is des te moeilijker naarmate u de koersen van uw aandelen intenser en frequenter opvolgt. Bovendien is een buy & hold-strategie enkel mogelijk voor beleggers die over een langetermijnhorizon beschikken.

Meer over de andere twee strategieën kunt u lezen in Netto, dat tijdens de zomermaanden elke zaterdag verschijnt in een apart katern  van De Tijd.

Deze week in Netto:

ONBEZORGD OP VAKANTIE
Bescherm uw portefeuille tegen de turbulentie op de beurzen

ZOMERREEKS: UW FINANCIELE LEVENSCYCLUS
Kinderbijslag verzacht de kosten van de opvoeding van uw kroost

VRAAG AAN DE EXPERT
Wie heeft recht op de meerwaarden bij een scheiding?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud