Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Top 5 aandelen door vulkaan getroffen

De aswolk uit IJsland hield niet alleen het Europese luchtverkeer aan de grond, de stofdeeltjes dwarrelen ondertussen ook op de beursvloer. We zetten de 5 zwaarste verliezers op een rij.

(netto) – Bijna een week sinds de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull aanhoudelijk assen uitspuwt, komt het vluchtverkeer boven Europa weer stilaan op gang. De ravage voor de luchtvaartsector is enorm: 80.000 vluchten werden geschrapt, meer dan 300 luchthavens moesten de deuren sluiten. De overkoepelende organisatie voor de burgerluchtvaart IATA schat het verlies voor de sector op ongeveer 185 miljoen euro per dag. "Erger dan 9/11", luidt de omschrijving van de voorbije dagen.

Niet verwonderlijk dat de luchtvaartmaatschappijen de voorbije beursdagen forse klappen kregen. De grootste verliezer in de Stoxx Europe 600 Travel and Leisure Index, waarin de belangrijkste Europese luchtvaartmaatschappijen en touroperators zijn opgenomen, is Ryanair. De aandelenkoers van de Ierse lagekostenmaatschappij moest sinds de uitbarsting van de vulkaan al 7,4 procent prijsgeven. Andere grote verliezers zijn de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia (-5,19 procent) en het Duitse Lufthansa (-4,94 procent). Met British Airways (-4,65 procent) en Air France-KLM (-4,35 procent) wordt de top 5 van grootste dalers volledig bezet door luchtvaartmaatschappijen. Ook touroperators Thomas Cook  (-4,32 procent) en TUI Travel (-3,74 procent) delen in de klappen.

Waar een verliezer is, is ook een winnaar. De sterkste stijger in de reissector is het Britse trein- en busbedrijf Arriva. De aandelenkoers sprong sinds vorige week met 4,97 procent de hoogte in.

Hoe groot de impact is van de vulkaanuitbarsting is echter moeilijk uit te maken. Het Duitse overheidsbedrijf Deutsche Bahn is bereid om 1,8 miljard euro contant te betalen aan het Britse busbedrijf.

Economische schade

De schade voor de economie blijft niet beperkt tot de luchtvaart- en reissector. Zo moest het Duitse BMW al aankondigen dat het mogelijk de autoproductie in de Verenigde Staten moet stilleggen door een gebrek aan onderdelen. Bovendien schatten analisten van RBS het verlies voor de economie op 0,1 procent van het Europese bruto binnenlands product, op voorwaarde dat het luchtverkeer tegen het einde van de week herstelt. De grootste negatieve impact, zo’n anderhalf miljard euro, schuilt in het verlies van werkkracht omdat circa 7 miljoen reizigers zijn gestrand.

Hoelang de ellende nog zal duren, blijft koffiedik kijken. Het luchtverkeer herneemt zich wel geleidelijk in verschillende Europese landen, toch pakken zich boven andere landen weer donkere wolken samen. Noorwegen en Polen, die hun luchtruim zondag al geleidelijk hadden heropend, moesten het luchtverkeer ondertussen weer aan de grond houden door een onverwachte uitbraak van de vulkaan. Ook de Ierse luchtvaartautoriteiten schrapten hun plannen om het luchtruim te heropenen... Wordt dus vervolgd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud