Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Verliest Yahoo! alsnog de strijd?

De Amerikaanse miljardair Carl Icahn zet alles op alles om de internetgroep Yahoo! alsnog in de armen van Microsoft te drijven
Carl Icahn (rechts) mengt zich in de strijd om Yahoo!. Jerry Yang, CEO van Yahoo!, is daar vast niet gelukkig mee.

(m24/tzine/tijd) - De overnamestrijd rond Yahoo! is nog niet voorbij. Microsoft mag zijn pogingen dan wel opgegeven hebben, ondertussen rommelt het bij de aandeelhouders van het internetbedrijf.

Yahoo! lijkt over het hoofd gezien hebben dat de gewiekste belegger Carl Icahn de laatste weken niet minder dan 50 miljoen aandelen van het bedrijf op zijn naam wist te schrijven. Die nieuw verworven macht wil hij gebruiken om Yahoo! alsnog in de armen van Microsoft te drijven.

Raad van bestuur: buigen of buiten

Zijn eerste overwinning hoopt Icahn op 3 juli te behalen. Dan vergadert de raad van bestuur van Yahoo! en krijgen aandeelhouders het recht de directie van het bedrijf de laan uit te sturen. Eenvoudig is dat niet, want enkel wie een volledig nieuwe bezetting kan voorstellen krijgt een kans 'zijn' kandidaten ter stemming voor te leggen. Icahn heeft naar eigen zeggen een compleet nieuwe ploeg klaar.

De nieuwe directeurs moeten korte metten maken met de koppigheid van stichter Jerry Yang die voet bij stuk hield en het aanbod van Microsoft om Yahoo! aan 33 dollar per aandeel te kopen veel te laag vond. De meeste aandeelhouders zijn het weliswaar eens met die visie, maar kleven op het internetbedrijf een waarde van 35 dollar, in plaats van de 37 die Yang uit de brand hoopte te slepen.

Carl Icahn, professioneel lastpak

Met zijn ‘raid’ op de raad van bestuur van Yahoo!’ doet Icahn (72) zijn reputatie alle eer aan. De man maakt al meer dan 25 jaar bedrijfsleiders het leven zuur. Indien zij volgens hem niet goed bezig zijn, koopt hij massaal aandelen in hun bedrijf om op die manier het beleid een nieuw elan te geven.

Zijn methode is simpel maar efficiënt. Icahn koopt een aanzienlijk pakket aandelen in een bedrijf en lanceert er vervolgens een vijandig bod op. Het bedrijf in kwestie kan dan kiezen. Ofwel Icahn laten begaan, waarna de man een zware herstructurering doorvoert en het bedrijf in zijn geheel of in stukken met een flinke winst doorverkoopt. De tweede optie is weerwerk bieden en de aandelen terugkopen tegen een hogere prijs. Welke optie het geviseerde bedrijf ook kiest, Icahn wordt er sowieso beter van.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud