Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Volkslening slachtoffer van lage rente

Sinds de lancering op 1 januari hebben de banken 1,614 miljard euro opgehaald via de volkslening. Dat leren cijfers van Febelfin, de overkoepelende organisatie van de Belgische financiële sector.
©BELGA

Het nieuwe cijfer wijst erop dat de interesse voor de volkslening taant. Eind april luidde het nog dat de banken 1,199 miljard euro hadden opgehaald met de volkslening. Dat wil dus zeggen dat het opgehaalde bedrag tussen eind april en eind juli met 415 miljoen euro is gestegen. Dat lijkt een enorm bedrag, maar het is wel een pak minder dan de 778 miljoen euro die de banken in de eerste twee maanden bij elkaar kregen na de lancering van de lening.

De oorzaak van die tanende interesse is de lage rente. De voorbije weken sneden tal van banken in de rente voor de volkslening. Daardoor zijn de tarieven lang niet meer zo hoog als begin dit jaar. Bij marktleider Belfius ligt de rente voor een volkslening met een looptijd van vijf jaar bijvoorbeeld op 0,89 procent. In januari was dat nog 1,53 procent.

Het geld van de volkslening wordt geïnvesteerd in projecten met een maatschappelijke meerwaarde, zoals ziekenhuizen. Spaarders die geld uitlenen, betalen slechts 15 procent roerende voorheffing en niet de gebruikelijke 25 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud