Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Voor elke belegger een klomp goud?

Na een lange correctie staat de goudprijs op zijn hoogste peil in zes maanden. Moeten beleggers die op zoek zijn naar veiligheid zich het hoofd op hol laten brengen?

Goud heeft evenveel voor- als tegenstanders. Voor de een is het niets meer dan een speculatieve grondstof, voor de ander is het een noodzakelijke verzekering tegen dreigend onheil. Zoals steeds ligt de waarheid ergens in het midden.

Goudstaven hebben voor de goudkevers - zoals de hartstochtelijke fans van goud weleens worden genoemd - de status van veilige haven omdat beleggers er iets concreets mee in handen hebben. Het is geen stukje waardepapier waarbij beleggers voor de uitbetaling afhankelijk zijn van een instelling of een bedrijf. Als een financieel armageddon de wereld overspoelt en geld waardeloos wordt, blijft goud een grote ruilwaarde behouden. Dat betekent niet dat goud een veilige belegging is waarvan de waarde alleen maar stijgt.

600%
Het voorbije decennium is de goudkoers bijna verzesvoudigd.

Het voorbije decennium is de goudkoers bijna verzesvoudigd. Een ounce goud (31,1 gram) noteert nu tegen meer dan 1.700 dollar. Voor een staaf van een halve kilo betalen beleggers zo'n 22.000 euro. Maar wie goud kocht in 1980 - tijdens de piek van de vorige goudhausse - zag de prijzen kort nadien zwaar terugvallen en moest ruim 25 jaar wachten vooraleer de koers zich had hersteld.

Om maar te zeggen: wie goud koopt en op elk moment tegen een hogere koers wil kunnen verkopen, komt bedrogen uit. Goud koerst vooral hoger in crisisperioden en maakt daardoor vaak de tegenovergestelde beweging van andere activaklassen. Specialisten raden daarom aan niet meer dan 5 à 10 procent van de portefeuille in goud te beleggen.

Inflatie

Het maakt van goud vooral een defensieve belegging om een deel van het vermogen te beschermen tegen inflatie. Behalve goudstaven zijn ook munten populair bij beleggers. Naast de goudwaarde moeten ze dan wel rekening houden met een extra premie in functie van de vraag naar en het aanbod van de munt. Een van de populairste munten blijft de Franse Napoleon. Andere bekende munten zijn de Zuid-Afrikaanse Krugerrand en de Canadese Maple Leaf. Munten hebben het voordeel dat beleggers ze makkelijker voor een klein bedrag kunnen kopen.

Aandelen en trackers

Ook goudtrackers en aandelen van goudmijnbedrijven krijgen veel aandacht. Die zijn nog veel speculatiever dan hun fysieke tegenhangers. Een goudtracker schaduwt dan wel de goudkoers, maar tegenover de investering in de tracker staat niet altijd fysiek goud. Sommige trackers volgen de goudprijs via afgeleide producten.

Aandelen van goudmijnbedrijven zijn dan weer in de eerste plaats aandelen. De goudprijs kan een hefboom zijn voor de aandelenkoers (zowel opwaarts als neerwaarts), maar de aandelenkoers is ook afhankelijk van andere factoren, zoals het algemene aandelenklimaat of de mogelijkheden om nog nieuwe goudmijnen aan te boren.

Naar nieuw record?

De hamvraag is nu of de goudprijs nog veel stijgingspotentieel heeft na zijn recente klim. Jeroen Vandamme, hoofd van het investeringsteam bij Société Générale Private Banking, heeft er een goed oog op. ‘Toen de goudprijs in september van vorig jaar een recordpeil bereikte van meer dan 1.900 dollar per ounce, volgde een correctie. Die heeft bijna een jaar geduurd, waarbij goud drie keer een bodemniveau rond 1.530 dollar aantikte. Maar intussen zijn de omstandigheden er behoorlijk op vooruitgegaan. Het is zeker mogelijk dat de goudprijs op termijn weer de recordniveaus van vorig jaar zal halen.’

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud