Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat doen beursanalisten?

"Analisten menen...", een zinnetje dat vaak terugkomt in beursberichten. Maar wat doen beursanalisten eigenlijk?
De meeste analisten zijn mannen tussen 25 en 35 met een economische opleiding.

(m24/tijd) - Er zijn twee soorten analisten: buy-side en sell-side analisten. Buy-side analisten, of analisten van de koopzijde, werken voor de eigen fondsen van hun werkgever. Hun meningen worden meestal niet openbaar gemaakt. Sell-side analisten, van de verkoopzijde, maken hun bevindingen wel bekend. Zij moeten met hun rapporten zo veel mogelijk orders uitlokken bij de klanten van hun werkgever.

Er zijn in België een vijftigtal sell-side analisten en ruim tweehonderd analisten van de koopzijde. De meeste sell-side analisten werken bij KBC Securities en Petercam, maar ook Bank Degroof, ING, Fortis en Dexia hebben teams van sell-side analisten.

Wat doen ze?

Analysten schrijven rapporten over de beursgenoteerde ondernemingen die ze volgen. Ze beschrijven de omgeving waarin de onderneming opereert en geven hun opinie over het potentieel van de onderneming. Het rapport wordt meestal besloten met een rating, zoals 'buy' (kopen), 'sell' (verkopen), 'hold' (houden), 'outperform', 'underperform' (zal beter/slechter presteren dan de markt),...

Om tot een dergelijk oordeel te komen maken analisten gebruik van financiële modellen en marktanalyses. De resultaten van de onderneming worden bestudeerd en meestal worden er vragen aan het management gesteld via 'conference calls'. De analist verzamelt zoveel mogelijk informatie en maakt hieruit een inschatting van het toekomstig resultaat van de onderming.

Wie zijn ze?

De meeste analisten zijn mannen tussen 25 en 35. Meestal hebben ze een economische opleiding (toegepaste economische wetenschappen of handelsingenieur), soms aangevuld met een CFA-diploma (Chartered Financial Analyst). Typisch voor België is dat de analisten doorgaans niet uit de sector komen. Bij de internationale banken en beurshuizen is dat vaak wel het geval. Daar wordt bijvoorbeeld de farmasector bij voorkeur gevolgd door dokters en chemici die werkzaam waren in farmabedrijven.

De job van analist is vaak een opstapje naar een andere functie, zoals vermogensbeheerder, corporate finance, financial controller of investor relations. Een andere reden waarom veel sell-side analisten het na enkele jaren voor bekeken houden zijn de lange en stresserende werkdagen.

De meeste analisten zijn gepassioneerd door de beurs. De deontologische code schrijft voor dat ze geen aandelen mogen bezitten van de bedrijven die ze opvolgen. Maar in de praktijk heeft elke bank of beurshuis eigen regels.

Hoeveel betaalt het?

De job van analist is dezelfde in Wall Street, in the City of in Brussel. Wel verschilt het gewicht van het loonzakje. Het startersloon van een junior analist in Brussel ligt tussen 3.000 en 7.000 euro bruto per maand, exclusief bonus en bedrijfswagen. De beste analisten slagen erin dankzij hun bonus hun nettoloon te verdubbelen. Een buy-side analist verdient gemakkelijk een derde minder dan een sell-side.

Glas halfvol

Analisten zijn van nature optimisten. Empirisch onderzoek laat zien dat analisten geneigd zijn toekomstige winsten te overschatten van de ondernemingen die ze bestuderen. Zo zou de gemiddelde analist overreageren bij goed nieuws over een bedrijf en minder fel bij slecht nieuws. Bovendien blijkt uit hun carrièrepad dat optimistische analisten (die geneigd zijn hun aanbevelingen snel te verhogen) sneller promotie maken dan voorspellers die aandelen gemakkelijk afkraken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud