Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat heeft een belegger aan een kapitaaluitkering?

De uitkering van 4,5 euro per aandeel voor de aandeelhouders van Telenet gebeurt niet in de vorm van een dividend, maar in de vorm van een kapitaalvermindering. Is dat voordeliger?

(netto) - Voor de aandeelhouders is een uitkering van kapitaal inderdaad interessanter dan een dividend. De belangrijkste reden daarvoor is de fiscale behandeling. Bij de uitbetaling van een dividend wordt immers roerende voorheffing afgehouden. Bij een terugbetaling van kapitaal is dat niet het geval. Zolang de uitkering effectief een deel van het oorspronkelijke kapitaal en geen vermomde winstuitkering betreft, kan men genieten van dit gunstige belastingregime.

De terugbetaling van kapitaal blijkt wel een juridisch complexere operatie dan het uitbetalen van een dividend. Maar uiteraard staan er ook voor het beursgenoteerde bedrijf voordelen tegenover. Doorgaans past een kapitaalvermindering, zoals bij het Mechelse telecombedrijf Telenet, in de optimalisatie van de balansstructuur. Dat kan trouwens ook de motivatie zijn voor de aankondiging van een kleine kapitaalvermindering na de grote kapitaalverhoging bij de Kempense zinksmelter Nyrstar.

Advertentie

Addertjes

Een kapitaalvermindering kan de rendabiliteit verhogen zonder operationeel iets te wijzigen. De totale winst blijft onveranderd, terwijl het balanstotaal verkleint, zodat de onderneming rendabeler lijkt te worden. Het probleem is wel dat zo’n betekenisvolle uitkering getuigt van weinig creativiteit op het vlak van strategie. De uitkering van kapitaal aan de aandeelhouders impliceert vooral dat het bedrijf geen investeringsmogelijkheden vindt die het rendement van de onderneming duurzaam verhogen. Telenet verklaart weliswaar dat het nog over genoeg middelen beschikt om de expansie en innovatie te financieren.

Maar de kans bestaat dat het snel groeiende telecombedrijf vroeg of laat opnieuw een beroep zal doen op de financiële markten voor de investering in een fantastisch project. En wellicht zijn de kosten voor het ophalen van vers geld op dat moment hoger dan nu. Met andere woorden: het langetermijnperspectief van Telenet lijkt door de kapitaaluitkering toch een beetje de mist in te gaan.

Geen signaal van inkoop van eigen aandelen

Naast een gewone dividenduitkering en een kapitaaluitkering, met een zichtbare nominale waardevermindering van het aandeel als gevolg, kunnen bedrijven ook kiezen voor een inkoop van eigen aandelen. Bij zo’n transactie komt ook cash bij de aandeelhouders terecht, maar komen er eigen aandelen in de plaats op de balans. Bijgevolg blijven de ondernemingswaarde en de koers in eerste instantie meestal onaangetast. Een ander belangrijk verschil tussen een kapitaaluitkering en een inkoop van eigen aandelen zit in de zogeheten 'signaalfunctie'. Met de inkoop van eigen aandelen geven bedrijven het signaal aan de beleggers dat hun aandelen ondergewaardeerd zijn. Maar dat signaal heeft Telenet dus niet gegeven.

LEES OOK: 5 alarmsignalen voor uw aandelen

Geduld is een schone deugd

Solvay doet juist het omgekeerde van Telenet. Het Brusselse chemiebedrijf zit al een hele tijd op een gigantische berg cash afkomstig uit de verkoop van zijn farmaceutische divisie. De bedrijfsleiding is er in dit geval echter wel van overtuigd dat men weldra een opportuniteit zal vinden die op lange termijn kan bijdragen aan de creatie van aandeelhouderswaarde. En daarmee komen we tot de kern van het ondernemerschap: het geld van de aandeelhouders zodanig investeren dat het op lange termijn meer opbrengt dan op een spaarboekje.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud