Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat moet u doen bij een overnamebod?

De overnamespeculatie op de Brusselse beurs is fors toegenomen na de drie overnames die vorige week werden aangekondigd. Hoe moet u als aandeelhouder reageren op een overnamebod?

Een overnamebod komt meestal als een donderslag bij heldere hemel. Dat moet ook zo. Want als er te veel wordt geanticipeerd of gespeculeerd op een mogelijke overname, is de potentiële premie al fors geslonken als het bod wordt aangekondigd. Hoe kunt u als aandeelhouder van de overnameprooi optimaal verdienen aan een potentiële inlijving?

1. Wacht af

Als een overnemer tevoorschijn komt, moeten de aandeelhouders van de prooi stalen zenuwen hebben. Het is namelijk niet altijd wenselijk om uw aandelen onmiddellijk in te leveren. De eerste bieder komt niet noodzakelijk met het beste bod. Zo achten analisten van het beursblad De Belegger het niet onwaarschijnlijk dat er rond DevGen de komende weken een heuse biedstrijd losbarst tussen het Zwitserse Syngenta en het Amerikaanse Monsanto, de andere strategische partner van het Gentse biotechnologiebedrijf. Op die manier kan het initiële bod van 16 euro per aandeel door Syngenta nog significant hoger klimmen.

2. Doe moeilijk

Het uitzweten van een biedstrijd van twee of meer overnemers kan dus extra rendement opleveren voor de aandeelhouders van de overnameprooi. Maar ook als er geen strijd is, kan het lonen om niet meteen te plooien voor het eerste bod. Zo moest grondstoffenhandelaar Glencore als enige bieder zijn ruilaanbod voor het mijnbouwbedrijf Xstrata al verhogen van 2,8 tot 3,05 eigen aandelen, en nu is het nog niet zeker of het 95 procent van de Xstrata-aandelen zal binnenhalen.

3. Verlaat het schip

Die grens van 95 procent (afhankelijk van de statuten en de betrokken landen soms 90 procent of nog minder) van de aandelen van de overnameprooi vormt een cruciaal punt. Dan slaat de vriendelijke overname om in een vijandige overname. Want zodra 95 procent van de aandelen is overgedragen, kan de overnemer de aandeelhouders van de resterende 5 procent uitroken. Die laatste aandeelhouders hebben dan doorgaans nog een paar weken de tijd om in te gaan op dat ultieme voorstel.

Nadien wordt het aandeel van het overgenomen bedrijf van de beurstabellen geschrapt. Wie niet ingaat op het uitrookbod, kan nog altijd afstand doen van zijn aandelen, maar voor welke prijs is dan soms een vraagteken. En als het aandeel is geschrapt, bijvoorbeeld van Euronext Brussel, kan de biedprijs als allerlaatste bij de Deposito- en Consignatiekas worden geïnd.

Of de resterende aandeelhouders worden gewoon aan hun lot overgelaten met een illiquide deelbewijs, zoals het geval is bij IBt. Dat Waalse biotechnologiebedrijf is overgenomen door het Duitse concern Eckert-Ziegler. Een paar aandeelhouders vonden de ultieme biedprijs van 3,64 euro per aandeel eind 2009 te laag. Die weerbarstige beleggers zitten nu opgescheept met een nagenoeg onverhandelbaar restaandeel van IBt met een waarde minder dan 1,50 euro.

4. Voel geen spijt

Dikwijls stijgt de koers van de overnamekandidaat na de lancering van het eerste bod meteen boven die biedprijs, in de veronderstelling dat er nog wel een hoger bod zal volgen. Moet u op dat moment toch niet beter uw aandelen op de beurs verkopen? Dat kan inderdaad een winstgevende zet zijn. Vooral wanneer er geen interesse van andere overnemers te bespeuren valt en de enige overnemer aangeeft dat hij zijn bod niet zal optrekken. Wie zijn aandelen van het Nederlandse pakjesbedrijf TNT op 20 februari 2012 in het heetst van de overname-euforie voor de topkoers van 10,24 euro per aandeel op de markt verkocht, deed wellicht een goede zaak. De Amerikaanse overnemer UPS heeft immers laten weten niet meer dan 9,50 euro per aandeel te zullen geven.

Te laat?

Natuurlijk kan niet elke belegger zo snel inspelen op de markt. Integendeel, vaak ontdekt u het overnameverhaal pas via de media. Soms is het vet dan al van de soep. Toch hoeft u niet te wanhopen als u de start van een overnameprocedure hebt gemist, omdat u bijvoorbeeld met vakantie was. Het hele proces duurt minstens een paar weken en u krijgt mogelijkheden genoeg om uw intenties kenbaar te maken bij uw beursmakelaar. Meer zelfs, u kunt soms risicoloos verdienen na de aankondiging van een overname, door het aandeel van de overnameprooi bij een terugval nog in portefeuille te nemen en nadien over te laten voor de gekende biedprijs. Zo noteerde het aandeel van Omega Pharma nog geruime tijd onder de definitieve exitprijs van 36 euro per aandeel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud