Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welke munten zijn vandaag nog veilig?

Zweedse en Noorse kroon, Australische en Nieuw-Zeelandse dollar. Dat zijn de munten die vaak naar voren worden geschoven om wat diversificatie te brengen in uw obligatieportefeuille. Maar laat dit nu net de munten zijn die al fors gestegen zijn ten opzichte van de euro. Kijk daarom beter naar munten die fors gedaald zijn ten opzichte van de euro.

Door de zware Europese schuldencrisis groeit de belangstelling voor beleggingen die niet in euro zijn. Doemscenario’s over het uiteenvallen van de eurozone voeden die belangstelling. Dat de euro verdwijnt, lijkt heel onwaarschijnlijk. Dat de euro voort in waarde vermindert tegenover andere munten is wel plausibel, zeker zolang de politici de schuldencrisis niet adequaat aanpakken. Zo’n koersverlies rechtvaardigt dus wél een meer gespreide obligatieportefeuille.

Maar als we kijken naar de munten die frequent worden aanbevolen als interessante diversificatiemunten, dan is het maar de vraag of beleggers via die munten nog een belangrijke wisselkoerswinst zullen realiseren.

Zowel de Noorse en Zweedse kroon als de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar krijgen nog altijd een stipnotering in de lijstjes van interessante beleggingsmunten. Maar die munten hebben al een indrukwekkende klim opgetekend ten opzichte van de euro. De Nieuw-Zeelandse dollar steeg sinds begin 2009 al met meer dan 50 procent ten opzichte van de euro. De Australische naamgenoot tekende over die periode nagenoeg een analoge klim op. De Noorse kroon won sinds begin 2009 27 procent ten opzichte van de euro. Voor de Zweedse kroon is de stijging ongeveer even groot.

Daardoor noteren de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar bijna op een historisch hoogtepunt. Ook de geciteerde Scandinavische munten stonden in het verleden nooit veel hoger ten opzichte van de Europese eenheidsmunt.

Verliezers

Welke munten verloren fors terrein ten opzichte van de euro? Het gaat onder meer om de Turkse lire (verlies van 24 procent sinds midden 2010), de Poolse zloty (min 28 procent sinds midden 2008) en de Zuid-Afrikaanse rand (min 36 procent sinds midden 2006).

De stevige tuimeling van deze munten gaat hand in hand met de toenemende risicoaversie, die is ontstaan na de mondiale schuldencrisis van 2008 en de nieuwe Europese schuldenproblemen. Beleggers schatten de economische en politieke risico’s in Turkije, Polen en Zuid-Afrika blijkbaar een stuk hoger in dan in andere landen.

Is die vrees gegrond? Als we kijken naar de risico’s voor politieke instabiliteit lijkt die vrees voor Polen en Turkije ongegrond. De AKP-partij van de Turkse premier Erdogan won in juni overtuigend de verkiezingen. Daardoor kan hij de komende jaren zijn economische hervormingsagenda doorduwen. In Polen volgde de Poolse premier Donald Tusk zichzelf onlangs op. Het ging om een historische uitslag. Voor het eerst sinds de val van het communisme won een zittende regering in Polen de verkiezingen. Tusk staat te boek als (neo)liberaal en pro-Europees. Bij de politieke stabiliteit in Zuid-Afrika kunnen wel vraagtekens gezet worden. Het land blijft het voorwerp uitmaken van allerlei corruptieschandalen.

Een belangrijke voorwaarde voor politieke stabiliteit is een goed draaiende economie. Op dat vlak scoren Turkijë, Polen en Zuid-Afrika goede punten. Polen gaat uit van een stabiele economische groei van 4 procent voor dit jaar en de daaropvolgende jaren. Het land had minder last van de mondiale financieel-economische crisis in 2008-2009 dan de overige Europese landen, dankzij zijn minder ontwikkelde bankensector. Daardoor hoefde de staat geen banken te steunen. De Turkse economie kende in het eerste kwartaal van 2011 een spectaculaire groei van 11 procent. Daarmee is Turkije koploper van de G20-landen en van de opkomende economieën. Zuid-Afrika groeit dit jaar met 3,5 procent en voor volgend jaar wordt een groei van 4,1 procent verwacht.

Toekomstige winnaars

Een synthese van de politieke en economische risico’s leert dat vooral de Turkse lire en de Poolse zloty zich profileren als aantrekkelijke diversificatiemunten, na hun stevig koersverlies ten opzichte van de euro. Te meer daar obligaties in Turkse lires en Poolse zloty relatief hoge rentes geven. Maar om geen risico te lopen op de emittent, kiest u het best voor de meest kredietwaardige uitgevers, zoals de Europese Investeringsbank (EIB) of Kreditanstalt für Wiederaufbau (KFW). Die hebben allebei de hoogste kredietwaardigheid.

Wie niet via een obligatie wil beleggen in deze vreemde munten kiest voor een termijnrekening in deze deviezen. Die rekening kunt u openen bij uw bank. Op de vaste of variabele rente betaalt u, net als bij een obligatie, 15 procent roerende voorheffing. Opgelet: wie kiest voor een spaarrekening in deviezen, geniet niet van het fiscale voordeel van een klassieke spaarrekening. Dat voordeel geldt alleen voor spaarrekeningen in euro. De depositogarantie is wel van toepassing op spaarboekjes of termijnrekeningen in buitenlandse munten, op voorwaarde dat het gaat om munten die behoren tot de Europese Economische Ruimte. De Scandinavische kronen en de Poolse zloty vallen onder die waarborg, de Turkse lira niet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud