Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wie doet het beter dan Warren Buffett?

Zegt de naam Ken Heebner je iets? Waarschijnlijk niet. Maar, als je 10 jaar geleden in hem belegd had, was je nu 8 keer zo rijk.
Heebner staat met twee fondsen in de top tien van best presterende aandelenfondsen van de laatste 10 jaar.

(m24/fool.com/fortune) - Opzij, Warren Buffett! We hebben een troonsopvolger: Ken Heebner. Heebner staat met twee van zijn fondsen in de top tien van best presterende beleggingsfondsen van de laatste 10 jaar. Het CGM Focus Fund en CGM Realty Fund lieten de markt ver achter zich en dat is nog licht uitgedrukt: Focus haalde over 10 jaar een jaarlijkse return van 24,3 procent, Realty 21,9 procent.

Als je 10 jaar geleden 1000 euro belegd had in Heebner's best presterende fonds, had je nu zo'n 8.800 euro op je rekening staan. Ter vergelijking, met 1.000 euro belegd in de S&P 500, de 500 grootste Amerikaanse aandelen, had je nu maar 1.452 euro, en zelfs de groeimarkten brachten niet eens half zoveel op (3.219 euro).

2007 Grand Cru

Terwijl de internationale beurzen kreunen onder de aanslepende kredietcrisis is het Focus fonds (met 7,4 miljard dollar in beheer) in 2008 al goed voor een return van 15 procent, maar 2007 zal onthouden worden als Heebner's huzarenstukje: terwijl de Amerikaanse rommelhypotheken wereldwijd een bloedbad veroorzaakten op de beurzen, haalde Heebner's fonds niet minder dan 80 procent. Zelfs zijn baas begrijpt het niet: "Het is alsof Ken tussen de regendruppels door loopt."

Hoe deed hij het?

De hamvraag: hoe deed hij het? Heebner's werkwijze is eenvoudig maar uiterst effectief en staat haaks op de klassieke portfoliotheorie:

  • Heebner belegt met zijn fondsen slechts in een handvol aandelen (25 momenteel), terwijl iedere weldenkende belegger je zal zeggen dat je je risico's moet spreiden
  • Hij is niet bang om zijn portefeuille te herschikken, de aandelen in zijn fondsen hebben een zeer korte levensduur, gemiddeld drie maanden
  • Heebner kiest vervolgens aandelen met enorm potentieel. Hij koopt ze wanneer ze laag gewaardeerd staan en verkoopt ze met enorme winsten. Zo profiteerde Heebner ten volle van de klim van meststofproducenten Mosaic en Potash, de Russische telefoonmaatschappij Vimpel Communications en het Braziliaanse Vale (grondstoffen) en Petrobras (olie, gas)

Gevaarlijk

Ken Heebner achterna?
Lees de 10 gouden regels voor de beginnende belegger
Lees meer

Heebner's werkwijze is allerminst zonder gevaar. De rendementen van zijn fondsen zijn bijna volledig afhankelijk van de prestaties van één of twee sectoren. Zo is Focus voor 77 procent gericht op industriële materialen en energie en Realty is voor 69 procent belegd in financiële dienstverlening. Wanneer die sectoren niet presteren, is Heebner de pineut.

Gelukkig laat Heebner niets aan het toeval over: de 67-jarige belegger is getrouwd met zijn werk en nam geen vakantie meer sinds de jaren '80. In plaats van de krant leest hij obscure publicaties als 'China Metals Weekly'. Bovendien is hij niet van plan om op pensioen te gaan. Benieuwd of Ken Heebner zijn succesverhaal kan verderschrijven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud