(netto/freep.com) - Achter de wat speelse namen Fannie en Freddie gaan twee reuzen van de Amerikaanse financiële sector schuil. Hun klanten zijn de verschillende Amerikaanse banken die aan huiseigenaars hypotheken toekennen. Fannie Mae en Freddie Mac kopen die hypotheken op, bundelen ze en brengen ze naar de beurs onder de vorm van obligaties.
Zo'n pakket bevat meestal een breed spectrum aan hypotheken. Sommigen zijn eerder risicovol - de ondertussen beruchte subprime leningen - terwijl achter andere hypotheken gezinnen met een solide inkomen staan. Door de hypotheken te bundelen wordt het risico met andere woorden gespreid. Bovendien worden de obligaties van Fannie en Freddie ondersteund door de garantie van beide instellingen.
Fannie Mae werd eind jaren '30 opgericht toen president Roosevelt met zijn 'New Deal' ambitieuze plannen ontvouwde om de VS uit de financiële crisis te helpen. In 1968 werd besloten het bedrijf te privatiseren. Twee jaar later werd Freddie Mac boven de doopvont gehouden.
Waarom moet de overheid tussenkomen?
De Amerikaanse overheid draait nu in zekere zin de klok terug en maakt van Fannie en Freddie opnieuw een staatsinstelling. De ondernemingen krijgen elk 100 miljard dollar (69,5 miljard euro) toegestopt. Dat geld is nodig omdat de twee hoekstenen van de Amerikaanse huizenmarkt sterk lijden onder de kredietcrisis. Omdat banken de laatste jaren massaal leningen toekenden aan gezinnen die hun hypotheek eigenlijk niet konde terugbetalen, raakten ook de pakketten van Fannie en Freddie uit evenwicht.
De impact van die crisis op beide bedrijven is bepaald niet verwonderlijk, want samen staan ze (on)rechtstreeks in voor de financiering van de helft van de Amerikaanse huizenmarkt.
Waren Fannie en Freddie bijna failliet?
Nee, voorlopig konden ze de storm nog doorstaan. Maar toch waren beleggers bang dat ze in geldnood zouden komen. De Amerikaanse overheid wilde het zo ver niet laten komen. Bovendien waren er steeds sterkere signalen dat grote fondsen, de typische klanten van Fannie en Freddie, hun interesse in de gebundelde obligaties aan het verliezen waren.
Dat er op tijd ingegrepen werd, merk je aan de prestaties van de beurzen vandaag. Die gaan mooi hoger omdat beleggers opgelucht reageren.
Is de crisis nu bezworen?
De impact van de beslissing is in elk geval enorm, gezien de belangrijke rol van beide bedrijven. Bovendien heeft de overheid de grote fondsen opnieuw aan haar kant gekregen en het vertrouwen voor een stuk weten te herstellen. Maar aan de fundamentele problemen op de markt is niet veel veranderd. De huizenprijzen in de VS zijn nog steeds in vrije val, waardoor banken nog steeds terughoudend zijn om een financiering toe te kennen. Bovendien staan Freddie en Fannie 'slechts' in voor de helft van de hypotheekmarkt.
En wat als mijn bank failliet gaat?
Ook de Belgische banken zijn niet immuun tegen de gevolgen van de financiële crisis. Samen moesten ze in 2007 liefst 2,4 miljard euro afschrijven. Maar in tegenstelling tot hun Britse of Amerikaanse collega's zijn de Belgische banken beter bestand tegen de crisis. Bovendien kan je als klant terugvallen op het Beschermingsfonds voor Deposito's en Financiële Instrumenten. Lees meer.