New B lanceerde eerder dit jaar een eerste campagne - 'Een nieuwe bank is mogelijk' - en wierf bijna 44.000 leden, bij wie een honderdtal organisaties. Deze zomer gaven die coöperanten hun formeel groen licht voor de opstart van de coöperatieve bank. De volgende stap is het ophalen van bijkomende middelen bij particulieren en institutionele beleggers. New B legde daarvoor een prospectus neer bij de financiële waakhond FSMA, schrijft De Tijd. De goedkeuring kan enkele weken in beslag nemen.
Met haar 44.000 leden is New B lang niet de enige coöperatieve bank. Meer dan 1,5 miljoen coöperanten zitten in België verspreid over honderden coöperaties. Het statuut van een coöperatie is gebouwd op een duurzame langetermijnrelatie met de vennoot, waardoor hij doorgaans een nauwe band heeft met de coöperatie. Meestal zijn het klanten (bijvoorbeeld bij bankencoöperaties) of leveranciers (bijvoorbeeld tuinbouw- of zuivelcoöperaties) die vennoot worden.
Risico's
Een coöperatief aandeel kan niet vergeleken worden met een beursgenoteerd aandeel. Zo schommelt bijvoorbeeld de waarde van een coöperatief aandeel niet van minuut tot minuut. Het behoudt altijd dezelfde nominale waarde. Wie verkoopt, zal dat dus altijd tegen nominale waarde doen en zal geen meerwaarde opstrijken. Bovendien is de liquiditeit van dergelijke aandelen een pak lager dan bij beursgenoteerde aandelen. Bij de meeste coöperaties kan enkel uitgestapt worden tijdens de eerste zes maanden van het boekjaar. Ook New B heeft dat in zijn statuten laten opnemen.
Verder zijn er ook de risico's. Met een coöperatief aandeel krijgt u een deelbewijs van een onderneming. Als die onderneming failliet gaat, dan loopt u het risico om (een deel van) uw kapitaal te verliezen. Dat is ook zo bij New B. Daarom beperkte de bank naar eigen zeggen de belegging tot 1 aandeel per persoon en tot 20 euro per aandeel.
Wie geld wil verdienen met coöperatieve aandelen moet rekenen op het dividend. Jaarlijks mogen erkende coöperaties tot maximum 6 procent dividend uitkeren. Dat dividend is bovendien vrijgesteld van roerende voorheffing tot 190 euro (inkomsten 2013). De vennootschap kan beslissen om geen dividend uit te keren.