Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

1,6 miljoen kinderen krijgen vandaag nieuwe Vlaamse kinderbijslag

De kinderbijslag heet voortaan groeipakket en is niet langer gebaseerd op het aantal kinderen in een gezin en hun leeftijd. Elk kind dat vanaf dit jaar wordt geboren, krijgt maandelijks 163,20 euro.
Advertentie
©Hollandse Hoogte / Harold Verste

Sinds Nieuwjaar heeft de federale kinderbijslag plaatsgemaakt voor een Vlaamse variant: het groeipakket. Dat is het gevolg van de zesde staatshervorming, waarbij de bevoegdheid voor de kinderbijslag is overgeheveld naar de gemeenschappen en de gewesten.

Elk kind dat in Vlaanderen woont, ontvangt vanaf vandaag zijn groeipakket. Het gaat om 1.619.799 kinderen in 917.222 gezinnen, goed voor samen 288,8 miljoen euro.

Voor de oudere kinderen blijft de kinderbijslag dezelfde als voorheen, met een toeslag op 6, 12 en 18 jaar.

De grootste verandering van de vernieuwde kinderbijslag is er voor wie dit jaar een baby krijgt. Voortaan geldt het adagium ‘ieder kind is gelijk’. Het basisbedrag van de kinderbijslag hangt dus niet langer af van het aantal kinderen in het gezin en hun leeftijd, maar elk kind dat vanaf 1 januari 2019 geboren wordt, krijgt hetzelfde maandelijkse bedrag: 163,20 euro.

Startbedrag

Bij een geboorte of adoptie wordt ook een startbedrag (het vroegere kraamgeld) van 1.122 euro toegekend. Dat kan vanaf vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte worden aangevraagd. Op zijn vroegst twee maanden voor D-day wordt het uitbetaald. Bij adoptie wordt het startbedrag betaald zodra het kind deel uitmaakt van het gezin.

Zijn er al kinderen en komt er dit jaar een baby bij, dan ontvangt de nieuwkomer het nieuw, vast bedrag. Voor de oudere kinderen blijft de kinderbijslag dezelfde als voorheen, met een toeslag op 6, 12 en 18 jaar.

Toeslagen

Boven op het maandelijks basisbedragvoorziet het groeipakket ook in toeslagen. Die gelden voor álle kinderen. Het gaat onder meer om een sociale toeslag voor minder kapitaalkrachtige gezinnen, een participatietoeslag voor wie zijn kind naar een Nederlandstalige opvang of school stuurt en een zorgtoeslag voor (pleeg)kinderen met een specifieke zorgnood.

152.261 kinderen die in het oude systeem geen recht hadden op een sociale toeslag, krijgen die nu wel. Dat betekent dat bijna een op de vijf kinderen (19,48%) zo’n een sociale toeslag in zijn groeipakket heeft.

Behalve toeslagen omvat het groeipakket ook een schoolbonus, die ook voor alle kinderen geldt. Hoe ouder een kind, hoe hoger dat bedrag. De schoolbonus, die oploopt tot 61,20 euro voor 18 tot 24-jarigen, wordt uitgekeerd in augustus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud