Netto Het antwoord op al uw geldvragen

11 nieuwigheden voor uw geld

Met het begin van de schoolvakantie veranderen ook enkele zaken voor uw portemonnee. Een overzicht.

(netto) - Vanaf 1 juli zijn er veel dingen die veranderen voor uw gezinsfinanciën. Wij namen 11 wijzigingen onder de loep.

1. Hogere kilometervergoeding

Als u met uw eigen wagen, motorfiets of bromfiets in opdracht van uw werkgever rijdt, dan mag uw werkgever de gemaakte kosten terugbetalen. Dat bedrag is onbelast en vrij van sociale bijdragen, voor zover ze binnen de perken blijft. Voor een vrijstelling bedraagt die vergoeding vanaf 1 juli tot en met 30 juni 2011 maximaal 0,3178 euro (tot nog toe 0,3026 euro) per kilometer. Voor federale ambtenaren geldt hetzelfde bedrag.

2. Meer vergoeding voor woon-werkverkeer

Voor meer dan 300.000 bedienden worden de voorwaarden voor het krijgen van een vergoeding voor het woon-werkverkeer versoepeld. Dat komt door wijzigingen in de sectorale cao (collectieve arbeidsovereenkomst) voor het paritaire comité 218. Die is van toepassing op ongeveer 50.000 bedrijven en slaat hoofdzakelijk op intellectuele arbeid in meer dan 30 bedrijfstakken (o.a. informatica, toerisme en reisbureaus, telecommunicatite,…). Of uw werkgever onder het paritair comité valt, kan u nakijken op uw loonfiche of uw individuele rekening. Tot nog toe moest een werkgever slechts verplicht een vergoeding betalen aan bedienden met een jaarloon van maximaal 19.831,48 euro bruto. Die loongrens wordt vanaf 1 juli opgetrokken tot 24.000 euro bruto.

3. Alarminstallatie verplicht geregistreerd

Heeft u een alarminstallatie tegen inbraak die niet aangesloten is op een alarmcentrale, dan bent u verplicht om die te laten registreren. Die registratie kan via www.police-on-web.be. U moet uw aangifte jaarlijks hernieuwen. Alarmsystemen die wel aangesloten zijn op een alarmcentrale, worden automatisch geregistreerd bij de FOD Binnenlandse Zaken.

4. Begin zomerkoopjes

Op 1 juli zijn er weer koopjes te doen. Tot en met 31 juli kunt u uw producten kopen voor verlaagde prijzen. Beroepsvereniging Fedis verwacht voor kleding, schoenen en accessoires vanaf de eerste dag kortingen van 30 tot 70 procent.

5. Duurdere bagage bij Ryanair

In de maanden juli en augustus rekent de Ierse luchtvaartmaatschappij 5 euro meer aan voor het meenemen van bagage. U betaalt in de zomermaanden 20 euro voor het eerste ingecheckte stuk bagage en 40 euro voor de tweede tas.

6. Nieuw rijbewijs

In enkele proefgemeenten start een proefproject met het nieuwe rijbewijs. Dat heeft de vorm van een bankkaart en zal 10 jaar geldig zijn. In een eerste fase is het bestemd voor nieuwe bestuurders, maar tegen begin 2012 moeten alle Belgische bestuurders zo’n rijbewijs op zak hebben. De prijs van het rijbewijs stijgt van de huidige 11 euro naar 20 euro.

7. Energiezuiniger koelkasten en diepvriezen

Vanaf 1 juli mogen geen koelkasten, diepvriezers of wasmachines met een energielabel B of slechter geproduceerd worden. Alleen nog de aanwezige stock mag nog verkocht worden. Ook televisies moeten efficiënter zijn op vlak van energie. Koelkasten en dipvriezers die vandaag nog een A-label dragen, zullen vanaf 2012 niet meer verkocht mogen worden. Voor wasmachines verdwijnen de toestellen met A-label vanaf 2013. 

8. Goedkoper internationaal bellen

Net zoals vorig jaar wordt bellen, sms’en en surfen met een mobiele telefoon in het buitenland op 1 juli goedkoper. Europa heeft immers maximumprijzen vastgelegd. Die dalen naar maximaal 0,39 euro per minuut (exclusief btw) voor uitgaande en 0,15 euro per minuut voor inkomende gesprekken in het buitenland. De prijs voor sms’en blijft onveranderd: 0,11 euro om te verzenden. Sms’en ontvangen blijft gratis.

9. Goedkopere gezondheidszorg

Eenoudergezinnen en langdurige werklozen jonger dan 50 vallen voortaan onder het zogenoemde BIM-statuut. Met zo’n statuut hebt u recht op een belangrijke korting op de kosten voor geneesmiddelen en raadplegingen bij de arts of de ziekenhuiskosten. De kortingen bedragen gemiddeld 50 procent. De toegang tot het BIM-statuut gebeurt automatisch.

10. Vervoersbewijs van de taxi

Als u een taxi in Vlaanderen neemt, moet de chauffeur u bij het betalen verplicht een vervoerbewijs met uitgebreide informatie geven. Dat bevat onder meer de naam van de chauffeur, informatie over het taxibedrijf, de afgelegde reisweg en de reistijd. In de nieuwe boordcomputer kunnen 26 verschillende tarieven opgeslagen worden. Daardoor zullen gemeenten een gunstiger tarief voor bepaalde doelgroepen kunnen aanbieden. Het zijn immers de gemeenten die de tarieven vastleggen.

11. Kinderbijslag

De jaarlijkse bijslag (schoolpremie) voor kinderen van 18 tot en met 24 jaar oud stijgt tot 51 euro. Die jaarlijkse bijslag wordt apart betaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud