Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

‘2013 is trendbreuk voor echtscheidingen'

Voor het eerst sinds 2008 stijgt het aantal echtscheidingen. Dat blijkt uit jongste Notarisbarometer. Daarnaast namen steeds meer Belgen in 2013 initiatief op familiaal vlak, met een toenemend aantal huwelijkscontracten en een record aan testamenten.
Advertentie
Notarissen kregen vorig jaar opvallend veel echtparen over de vloer die een punt willen zetten achter hun huwelijk. ( foto iStock) ©iStock

De Belg was in 2013 bewust bezig met zijn familiale organisatie. Een eerste teken is het toenemend aantal echtscheidingen. Uit de Notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat blijkt dat in het vierde trimester van 2013 het aantal echtscheidingen verdubbelde in vergelijking met dezelfde periode 2012. Toen was er weliswaar een historisch laagtepunt. In vergelijking met het het vierde trimester 2011 gaat het om een stijging van 11 procent. Over het volledige jaar 2013 noteren de notarissen een toename met 15,2 procent van het aantal echtscheidingen in vergelijking met 2012 en van 3,1 pocent in vergelijking met 2011. ‘2013 zorgt voor een trendbreuk. Het is voor het eerst sedert 2008 dat het aantal echtscheidingen opnieuw stijgt’, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie. ‘Een verklaring is dat de kredietcrisis al enkele jaren achter ons ligt. Mensen vrezen minder voor hun job en hun inkomen en durven daardoor makkelijker de stap naar een echtscheiding zetten.'

Record testamenten

Uit de Notarisbarometer blijkt ook dat steeds meer Belgen zelf bepalen wat er met hun bezittingen na hun overlijden moet gebeuren.

Traditioneel worden in het vierde trimester meer testamenten opgesteld, maar in de laatste drie maanden van 2013 werd een record bereikt. Tegenover het laatste trimester van 2012 werden 54,5 procent meer laatste wilsbeschikkingen opgesteld, in vergelijking met het derde trimester van 2012 gaat het om een toename van 36,8 procent.

Voor het volledige jaar 2013 noteren de notarissen een stijging van het aantal ingeschreven testamenten met 36,3 procent.

Een testament is een veel gebruikt instrument om aan successieplanning te doen. ‘Al een aantal jaren stijgt het aantal testamenten’, zegt Bart Van Opstal. ‘Successieplanning is in de mode, mensen zijn ermee bezig. Het is veel minder een taboe en steeds meer een bespreekbaar onderwerp.’

De toename kan niet los gezien worden van de steeds ingewikkelder samenlevensvormen. Een voorbeeld is een nieuw samengesteld gezin waarbij elke partner kinderen heeft uit een vorige relatie en er ook gemeenschappelijke kinderen zijn. ‘Als die ouders alle kinderen op dezelde manier willen laten erven, is een testament de enige uitweg’, zegt Bart Van Opstal. Dat maakt ook dat een testament niet langer een zaak is van ouderen. Steeds meer jongeren zijn zich bewust van de problematiek en willen alles optimaal regelen.    

Forse toename huwelijkscontracten

Het initiatief op familiaal vlak blijkt ook uit het toenemend aantal huwelijkscontracten: in 2013 noteerden de notarissen een stijging van 15,1 procent tegenover 2012. Ook hier was het vierde trimester was bijzonder druk: een stijging van 48,2 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. ‘Hoe complexer de situatie, hoe meer nood aan een huwelijkscontract. Zeker wie de tweede of de derde keer huwt, wil met een huwelijkscontract onduidelijkheid vermijden over wat er gebeurt bij overlijden of echtscheiding’, zegt Bart Van Opstal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud