Netto Het antwoord op al uw geldvragen

30.000 Belgen verlengen euthanasieverklaring niet

Een euthanasieverklaring moet binnen een termijn van vijf jaar vernieuwd worden. Zo'n 30.000 Belgen hebben dat niet gedaan.
Een euthanasieverklaring is alleen nuttig bij een onomkeerbare coma, maar niet als u door dementie uw wil niet meer kunt uitdrukken. ©Dieter Telemans

Het is sinds 2008 mogelijk om een wilsverklaring euthansie te laten registereren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente. Daarnaast kunt u uw arts ook vragen om de euthanasieverklaring op te nemen in uw medisch dossier.

Tot eind vorig jaar hebben al zo'n 171.000 Belgen dat gedaan, zo blijkt uit cijfers die De Standaard opvroeg bij Gert Huysmans, arts en voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.

Een kwart van al die verklaringen ( 42.650) is ondertussen vervallen. Ook al omdat een deel van de mensen die een euthanastieverklaring hebben afgelegd, ondertussen is overleden.

Verder hebben bijna 100 mensen de verklaring de jongste twee jaar ingetrokken.

Verlengen

Daarnaast hebben zo'n 30.000 personen hun wilsverklaring euthanasie niet laten vernieuwen binnen de wettelijk verplichte termijn van vijf jaar.Een euthanasieverklaring is immers maar vijf jaar geldig vanaf de opmaak van het document.

Ook blijken de Belgen niet goed over de gevolgen geïnformeerd. Een voorafgaande euthanasieverklaring is alleen nuttig als u later in een onomkeerbare coma zou belanden. Niet als u vroeg of laat verlamd geraakt of op latere leeftijd af te rekenen krijgt met dementie.

Negatieve wilsverklaring

Als u daarrond schikking wil treffen, dan moet u een negatieve wilsverklaring afleggen. Dat document is nuttig als u terecht komt in een situatie waarbij u zelf niet meer in staat bent om uw wil uit te drukken. Deze verklaring vloeit voort uit uw recht als patiënt om verdere behandelingen te laten stopzetten.

U kunt deze verklaring echter nog niet laten registreren, omdat dit wettelijk nog niet is voorzien. Daarom is het beter dat u een kopie van deze verklaring overhandigt aan een naaste of een vetrouwenspersoon. En kunt u ook aan uw arts vragen om deze negatieve wilsverklaring bij uw medisch dossier te voegen.

Over deze en andere schikkingen rond uw levenseinde, vindt u meer informatie via onderstaande link.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud