Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

312.000 valse eurobiljetten, zo vermijd je ze

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er in totaal zo'n 312.000 valse eurobiljetten aangetroffen. Gelukkig kan je je met onze tips makkelijk wapenen tegen valsmunterij.
Advertentie
Onder uv-licht tonen biljetten een aantal kleurige bedrukkingen.

(netto) - Valsmunterij zit in de lift, zo leren we bij de Europese Centrale Bank. Uit de halfjaarcijfers van de ECB blijkt dat er tussen 1 januari en 30 juni van dit jaar 312.000 valse briefjes in beslag werden genomen. Tijdens de tweede helft van 2007 ging het nog om 296.000 exemplaren. Meer nog: wie er de statistieken sinds 2003 bijneemt, stelt vast dat het probleem zijn hoogste niveau ooit bereikt heeft. Het briefje van 50 blijkt het vaakst nagemaakt, goed voor 36 procent van de vervalsingen. Briefjes van 5 of 500 zijn het minst populair, goed voor telkens 0,5 procent van de aangetroffen biljetten.

Toch moet je volgens de ECB de cijfers relativeren. Zo geeft de bank aan dat het aantal vervalsingen tegenover de tweede helft van 2007 weliswaar met 5,4 procent toenam, maar dat het aantal echte biljetten ondertussen wel met 5,7 procent steeg. Wie bovendien weet dat er tijdens de eerste helft van dit jaar 11,5 miljard echte briefjes in omloop waren, beseft dat vals geld als een druppel in een oceaan is.

Hoe vermijd je ze?

Zijn valse euro's makkelijk te herkennen? Sommigen wellicht niet, maar de meest courante vervalsingen haal je er met een paar kleine checks wel degelijk uit. Hier moet je op letten:

Reliëf

Watermerk

Halve cijfers

Hologram

Microschrift

  • Het papier: Bankbiljetten worden niet op normaal papier gedrukt, maar op katoen. Dat 'knispert' als je het aanraakt en heeft een stevigere structuur dan de traditionele soorten.
  • Reliëf: Sommige letters en cijfers (die de waarde van het biljet aangeven) liggen iets hoger op het papier. Dat voel je natuurlijk op het biljet.
  • Watermerk: Al langer bekend, maar bij de eurobiljetten voorzien van lichte en donkere gedeeltes.
  • 'Halve' cijfers: In de bovenhoek vind je telkens een cijfer dat samen met de bedrukking op de achterkant de waarde van het biljet aangeeft. Hou je het briefje tegen het licht vallen beide helften perfect samen
  • Veiligheidsdraad: Loopt doorheen het biljet, bedrukt met het woord EURO.
  • Hologram: Een blinkend stukje folie op het biljet dat van beeld verandert als je het in zonlicht kantelt. De ene keer toont het de waarde van het biljet, dan weer een open raam of deur. Bovendien zit er een kleine perforatie in, zodat het licht er op die plaats doorschijnt en er een euroteken verschijnt.
  • Microschrift: Op verschillende plaatsen van het biljet lees je het woord 'euro' en/of de waarde van het briefje. Moeilijk te zien met het blote oog maar haarscherp gedrukt.

Op de hogere biljetten (vanaf 50 euro) zie je bovendien dat de cijfers die de waarde aangeven ook van kleur veranderen - van paars naar olijfgroen of bruin. Tenslotte heeft elk biljet een verborgen bedrukking die je enkel onder uv-licht kan lezen, onder meer met de Europese sterren, de handtekening van de ECB-voorzitter en een kaart van de eurozone.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud