Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

4 lekkere rode wijnen voor bij uw kerstdiner

Kerstavond is dé avond bij uitstek om uw gasten van heerlijke wijnen te laten proeven. Onze wijnkenner koos deze 4 wijnen voor u uit.
Advertentie

(netto) - De einderjaarsdagen komen eraan. Tijd om lekker te eten en te drinken samen met familie en vrienden. Netto deed alvast een voorproefje.

Saint-Joseph, Domaine des Granites Blonds 2009 (Frankrijk)

De appellation Saint-Joseph bevindt zich in het noorden van de Rhonevallei met zicht op de beroemde heuvel van Tain L’Hermitage op de andere oever. François Dauvergne en Jean-François Ranvier kopen aan bij verschillende wijngaarden en creëren daarna hun eigen cuvées. Voor deze wijn werd een beroep gedaan op een wijngaard waar de wijnstokken geplant zijn op gele granietsteen (vandaar de naam van de cuvée). Deze geraffineerde rode wijn bevat alleen de syrahdruif en vertoont een nog zeer jonge kleur (robijnrood). Hij heeft toetsen van viooltjes, drop en donker fruit. Een zeer typische wijn. Een goede raad: decanteer de wijn twee uur voor u hem degusteert (ongeveer 17°).
Gaat schitterend samen met everzwijnragout.

Bij Champion-Mestdagh: 12,50 euro

Rioja ‘Ibericos’ 2007 ‘crianza’, Soto de Torres (Spanje)

Het beroemde Catalaanse Huis Torres werd (ook) 5 jaar geleden opgericht in de Riojastreek. De wijngaard ligt op een hoogte van 1.271 meter en levert wijnen die uitzonderlijk van kleur zijn en een milde frisheid hebben. Hoewel deze ‘crianza’ een jaar houtopvoeding heeft gehad (Amerikaans en Frans hout), is de invloed daarvan (relatief) weinig merkbaar. Hij zal u verleiden met zijn toetsen van bosvruchten en geroosterde accenten, maar ook door zijn soepele tannine. Hij is 100 procent gemaakt van de tempranillodruif.
Ontdek deze wijn in combinatie met gebraden gevogelte (poularde, parelhoen) op 16 tot 17°.

Bij Delhaize: 8,79 euro

Fronsac, Château Vincent 2008 (Frankrijk)

De appellation Fronsac komt uit de omgeving van Pomerol en Saint-Emilion. En toch is ze niet echt bekend. De wijn suggereert een sterk karakter, maar is minder strelend dan zijn twee buren. Deze Château, met een uitgesproken eigentijds etiket, geniet van een wijngaard waar de merlotdruif overheerst. Deze wijn van 2008 bestaat voor 95 procent uit merlot en voor 5 procent uit cabernet-franc. Zijn smaak is licht doordrongen van zijn verblijf in vaten (een goed beheerste rijping) en u proeft ook de aanwezigheid van rijp fruit, maar zonder overdaad. De finale bevestigt de maturiteit van deze wijn waarbij tannines aanwezig zijn zonder agressief over te komen.
Wat hoort er op uw bord? Een mooi stuk rundvlees vergezeld van seizoenspaddenstoelen. Schenk de wijn op een temperatuur van 17 à 18°.

Bij Colruyt: 8,75 euro

Chorey-les-Beaune 2009, B. Lagarrigue

Het kleine dorpje Chorey telt amper 500 inwoners en is bekend om zijn wijngaarden die soepele en fruitige rode wijnen opleveren. De wijnstokken staan in het hart van de Côte de Beaune en huizen naast die van Aloxe-Corton. Vreemd genoeg is er geen enkele terroir van het type ‘premier cru’. Maar dat neemt niet weg dat u erg zal genieten van deze wijn uit een goed wijnjaar. Een intense kleur, toetsen van krieken en zeer elegant. Profiteer ervan, want een oogst zoals die van 2009 is hier erg zeldzaam…
Te drinken op 16-17°, erg lekker bij reebok met veenbessen.

Bij Delhaize, promotieprijs: 9,20 euro
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud