Vandaag 22 maart 2013 wordt Wereldwaterdag gevierd. Een goede gelegenheid om even stil te staan bij de prijs van water. Tussen 2005 en 2012 is water circa 44 procent duurder geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. De stijging is onder meer te wijten aan het feit dat de kosten voor de winning, zuivering en de bescherming van de waterbronnen aan de consument worden doorgerekend. ‘Leidingwater in België is veilig, gezond en even lekker als flessenwater. Wij vonden er noch pesticiden of schadelijke hoeveelheden nitraten, noch sporen van de zogenaamde nieuwe vervuilers in terug’, zegt de consumentenorganisatie. Maar voor die zuiverheid betaalt de consument wel mee.
Water is niet voor iedereen even duur
Tweede vaststelling: niet alle Belgen betalen dezelfde prijs voor water. Brusselaars zijn het best af. Voor hen bedraagt de gemiddelde prijs voor
Die grote prijsverschillen zijn deels te verklaren door de saneringswerken die de watermaatschappijen aan de eindgebruiker moeten doorrekenen. Volgens Europa moet dat systeem de maatschappijen in staat stellen de kwaliteit van het drinkwater te blijven garanderen.
4 tips om water te besparen
Met enkele kleine aanpassingen aan uw kranen kunt u uw waterfactuur aanzienlijk verlichten.
1. Minder kracht op uw kranen: uw kranen in de keuken of de badkamer leveren wellicht een krachtige waterstraal, maar dat betekent alleen maar dat een (groot) deel van het water ongebruikt weer wegloopt. U kunt dus maar beter uw debiet verlagen door een doorstroombegrenzer op de kraan te draaien. De besparing is duidelijk: in plaats van 12 tot
2. Het debiet van uw douche regelen: ook bij uw douche kan het debiet best iets lager. Dat kunt u regelen door een tussenstukje te plaatsen tussen de aansluiting in de muur en de doucheslang. Uw waterstraal blijft even krachtig, maar u gaat makkelijk van 20 naar 10 liter water per minuut. Kostprijs: ongeveer 10 euro.
3. Het debiet van uw douchekop regelen: een andere mogelijkheid is het installeren van een aangepaste douchekop die de druppels 'breekt', waardoor u met minder water een zelfde effect bereikt. U zorgt er gewoon voor dat de waterdruppels beter verspreid worden over uw lichaam. Ook hier geldt dat u uw verbruik kunt halveren. De kostprijs ligt hoger (ongeveer 20 euro), maar het comfort voor de gebruiker is groter.
4. Een themostatische kraan: werkt u in uw douche nog met twee verschillende kranen en moet u zelf de temperatuur zien te regelen? Dan kan het lonen om te investeren in een thermostatische kraan. Daarmee bereikt u onmiddellijk de juiste temperatuur en hoeft u dus niet eerst minutenlang te zoeken naar de ideale mix tussen warm en koud – waarbij er uiteraard heel wat water ongebruikt verloren gaat. Bovendien kunt u met een mengkraan zelf de druk instellen, terwijl u bij het oude systeem soms meer water moet verbruiken om de temperatuur juist te krijgen.