Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

5 manieren om uw inkomsten te verhogen

Een crisis zet aan tot kostenbesparingen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Waarom niet uw inkomsten verhogen? We geven vijf mogelijkheden die u hierbij kunnen helpen.

(kiplinger/netto) - In een crisis komt het er op aan creatief te zijn om uw koopkracht op peil te houden. Vaak zijn er extra inkomsten te vinden zonder dat ze veel moeite vergen.

Verkoop beter
... op eBay.
Lees hier onze tips

1. Verkoop alles wat u niet gebruikt

Als het nu gaat om kledij, meubelen, boeken of huishoudmateriaal, het gebeurt vaak dat deze zaken liggen te slingeren in de garage of op zolder. Er bestaan verschillende mogelijkheden om er geld uit te slaan door ze te verkopen:

  • in brocantzaken of op rommelmarkten: informeer welke brocantzaken er in uw buurt zijn, of welke rommelmarkten er plaatsvinden en reserveer uw plaats op die rommelmarkten op tijd. Enige nadeel van die formule is dat u de goederen zelf zal moeten transporteren.

in brocantzaken of op rommelmarkten: informeer welke brocantzaken er in uw buurt zijn, of welke rommelmarkten er plaatsvinden en reserveer uw plaats op die rommelmarkten op tijd. Enige nadeel van die formule is dat u de goederen zelf zal moeten transporteren.

  • op internet: vergeet hierbij niet dat u best niet op regelmatige basis zaken verkoopt. Als u slechts sporadisch objecten via internet verkoopt, dan is er geen probleem. Maar als uw verkopen een herhalend karakter vertonen (bijvoorbeeld elke maand meerdere goederen), dan loopt u het risico dat de fiscus u als een professionele verkoper zal aanzien en moet u wellicht bijkomende controles ondergaan. Een voordeel van deze internetformule is dat u zelf de prijs bepaalt. Toch zijn er ook enkele nadelen: wanneer u er niet in slaagt meteen (of aan de gewenste prijs) te verkopen, vraagt deze formule meer opvolging.

  • in verkoopsmagazijnen: u levert de goederen in het magazijn, beslist over een prijs met de verkoper, en als het object verkocht wordt ontvangt de verkoper (het magazijn) een commissie op de verkoop. Het voordeel van deze formule is dat de goederen niet meer bij u opgeslagen zijn en door een officiële verkoper worden aangeboden. De nadelen zijn dat u de prijs samen met de verkoper bepaalt, en dat u niet de volledige verkoopprijs opstrijkt.

op internet: vergeet hierbij niet dat u best niet op regelmatige basis zaken verkoopt. Als u slechts sporadisch objecten via internet verkoopt, dan is er geen probleem. Maar als uw verkopen een herhalend karakter vertonen (bijvoorbeeld elke maand meerdere goederen), dan loopt u het risico dat de fiscus u als een professionele verkoper zal aanzien en moet u wellicht bijkomende controles ondergaan. Een voordeel van deze internetformule is dat u zelf de prijs bepaalt. Toch zijn er ook enkele nadelen: wanneer u er niet in slaagt meteen (of aan de gewenste prijs) te verkopen, vraagt deze formule meer opvolging.

in verkoopsmagazijnen: u levert de goederen in het magazijn, beslist over een prijs met de verkoper, en als het object verkocht wordt ontvangt de verkoper (het magazijn) een commissie op de verkoop. Het voordeel van deze formule is dat de goederen niet meer bij u opgeslagen zijn en door een officiële verkoper worden aangeboden. De nadelen zijn dat u de prijs samen met de verkoper bepaalt, en dat u niet de volledige verkoopprijs opstrijkt.

2. Werk...maar niet te veel

Er zijn vandaag verschillende kanalen die u helpen om werk te vinden, gaande van werkaanbiedingen in de krant, tot interimbureaus, tot jobsites. Niets houdt u tegen om uw dagelijkse job te combineren met bijvoorbeeld weekendwerk.

Toch loont het de moeite op voorhand te berekenen wat die bijkomende inspanning extra opbrengt. Want hoe meer u verdient, hoe hoger de aanslagvoet waartegen u belast wordt. Het komt er dus op aan te berekenen hoeveel u maximum mag verdienen zonder dat die aanslagvoet verhoogt. Klik hier voor de geldige grensbedragen in 2009 (inkomsten 2008).

3. Laat uw bedrijfsvoorheffing aanpassen

Deze maatregel kunt u enkel nemen als u werkt met een interimcontract. In samenspraak met het interimbureau kunt u de bedrijfsvoorheffing die wekelijks van uw loon wordt afgehouden tot een minimum beperken. Dat kan nuttig zijn wanneer u de eerste maanden over meer financiële mogelijkheden moet beschikken om bijvoorbeeld een grote uitgave te doen, of een reis te maken. Vanzelfsprekend zal u die te weinig betaalde voorheffing via uw jaarlijkse belastingaangifte moeten ophoesten. Let dus op om de voorheffing tot een absoluut minimum te doen terugvallen.

4. Laat uw vrije tijd vergoeden

In principe kan elke productieve vrijetijdsbesteding geld opbrengen als u in staat bent om u op de goede manier te verkopen. Maar alvorens u in dit avontuur te storten, moet u aan enkele criteria voldoen. Om een zelfstandig bijberoep te gaan uitoefenen, moet u tenminste halftime loontrekkende of ambtenaar zijn. Verder moet u zich inschrijven bij de Kruispuntbank Ondernemingen. Elke activiteit die geld opbrengt moet aangegeven worden om als wettelijk te worden aanzien.

Bovendien zijn bepaalde activiteiten strikt gereglementeerd. Ze kunnen dus enkel worden uitgeoefend als u aan de wettelijke voorwaarden voldoet zoals specifieke kennis over de activiteit die u wil uitoefenen.

Vastgoed:
... het goede moment in 2009?
Lees hier onze tips

5. Denk aan verhuur

U kunt ook geld verdienen door een deel van uw woning dat u niet gebruikt te verhuren. Het kan ook een garage of een stockageruimte zijn. Om dit te doen, moet u enkele veiligheidsmaatregelen nemen (bijvoorbeeld tegen brand). U moet ook een contract opstellen met de huurder met de details over de verhuurde ruimte, het huurbedrag,...

Vergeet niet dat de huurinkomsten die u ontvangt niet de netto-inkomsten zijn. Hou rekening met de onroerende voorheffing of andere kosten zoals mogelijke herstelling. Om de voorwaarden te kennen die u moet respecteren bij de verhuur van een gebouw, gaat u best te rade in de brochure van de Federale Overheidsdienst Justitie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud