(netto/wisebread) - Uiteraard moet je eerst kijken hoe je de maandelijkse vaste kosten naar beneden kan halen. En dan kom je al snel bij onderstaande thema's uit. Op die enkele euro's na voor vijf telefoontjes, zal je merken dat je een veel hogere return hebt. Belangrijk is dat je de relatie met onderstaande partijen niet laat verzuren. Met open communicatie kan dat makkelijk. Vertel waarom je een betalingsprobleem hebt en je zal op begrip en vriendelijkheid kunnen rekenen. Schuldeisers hebben op lange termijn immers niets aan "failliete" klanten.
1/ Je verzekeringsmakelaar
Wie even rondsurft, merkt al snel dat er verschillende tarieven zijn voor verzekeringen. Over sommige kan je onderhandelen, over andere niet. Van zodra je merkt dat er goedkopere autoverzekeringen op de markt zijn (alle voorwaarden in acht genomen), kan je eens bellen met je verzekeraar. Als die merkt dat je aanstalten maakt om van maatschappij te veranderen, zal je wel onderhandelingsmarge krijgen.
Maar geldt dat voor alle verzekeringsproducten? Helaas... een contract van een familiale verzekering kan je bijvoorbeeld niet zomaar heronderhandelen. Wel bestaat de mogelijkheid dat je naar je belangrijkste verzekeringsagent gaat met de vraag om een competitieve prijs aan te bieden voor alle verzekeringen die je van andere agenten bij hem zou onderbrengen. Zo zou je een "all-in"-pakket krijgen met een voordelige prijs. Daarmee zou je al makkelijk 300 tot 400 euro kunnen uitsparen per jaar.
2/ Je huisbaas/bankier
Wie een huis of appartement huurt, krijgt naast de jaarlijkse indexering wel eens te maken met onverwachte stijgende kosten: een nieuwe lift, een verfraaide inkomhal, ... allemaal zaken die een huisbaas aangrijpt om het huurgeld op te drijven. Hou dat in de gaten en wees assertief: wat als de lift een gans jaar niet heeft gewerkt? Moet je dan ook nog die meerkost betalen? Bel er over met je huisbaas en tracht inzicht te krijgen in je onkosten.
Wie een eigen huis of appartement heeft en een hypothecaire lening heeft lopen, kan dat niet zomaar heronderhandelen. Meestal hangt daar een prijskaartje aan vast. Bovendien is dit enkel nuttig in een klimaat van lage rentevoeten, iets wat vandaag nog niet het geval is. Heb je andere kredieten lopen bij de bank? Dan kan je wel eens aankaarten hoe je alles geoptimaliseerd krijgt.
3/ Je leverancier van televisie, internet en vaste lijn
Kijk je al jaren digitale televisie aan hetzelfde tarief? Is je internetverbinding nog van de eerste generatie? Dan bestaat de kans dat je ook nog oude (lees: dure) tarieven betaalt. Maak er een gewoonte van om jaarlijks met je operator te bellen en te horen als je tarieven nog altijd op maat zijn van je gebruik. Tegenwoordig bestaan er tal van pakketten waar je misschien nog beter je gading in zult vinden.
4/ Je GSM-operator
Bel met je laatste facturen in de hand naar de klantendienst en vraag om een tarief-check-up. Aan de hand van je belpatroon (avond, weekend, bestemmeling, ...) zien ze welke formule het best bij je past. Grote kans dat je een nieuwe formule kan kiezen die je beter op het lijf is geschreven en goedkoper zal uitkomen...
5/ Je energieleverancier
Ook energie is een kostenpost die zeer nauw gelinkt is aan je persoonlijk verbruikspatroon. Ook hier kan je dus best een vergelijking maken van tarieven op basis van je persoonlijk profiel. Eens je alle parameters van je verbruik kent (dag/nachtverbruik, dag/weekend, kw) , kan je contact opnemen met je leverancier en vragen naar de beste formule.