Netto Het antwoord op al uw geldvragen

5 tips om verstandig kunst te kopen

U wilt graag kunst kopen. Maar hoe pakt u dat aan? Hoe kunt u verstandig een kunstverzameling opbouwen? 5 vragen en antwoorden.

(netto) - U heeft een kunstvoorwerp gevonden dat u mooi vindt. Maar is het ook een verstandige aankoop? De belangrijkste vragen en antwoorden voor een beginnende kunstverzamelaar.

1. Diversifiëren of specialiseren?

Als we kijken naar hoe grote verzamelaars, zoals de roemruchte familie Rothschild, het aanpakten, dan blijken ze zowel te diversifiëren als te specialiseren. Diversifiëren omdat elk kunstwerk een ander genoegen, een andere voldoening geeft. Het plezier dat u beleeft aan een meubel, is totaal anders dan dat van een schilderij of wandtapijt. Maar aan de andere kant doet u er ook goed aan te specialiseren. Op die manier bouwt uw kennis over het specifieke segment op en zal u sneller ‘een koopje’ kunnen doen.

2. Wat bepaalt de waarde van een werk?

De waarde van traditionele kunst hangt af van tal van factoren. De eerste en meest voor de hand liggende factor is de staat van het werk. Hoe beter de staat waarin het werk is, hoe hoger de waarde. Het is belangrijk dat het werk niet overgerestaureerd werd. Ook met latere toevoegingen is het opletten geblazen. Denk maar aan een 17de-eeuws meubel dat in de 19de eeuw nog aangepast is. Kijk goed na of er niets ontbreekt, bijvoorbeeld een ornament bij een commode.

Schaarste duwt de prijs omhoog. Probeer daarom iets te kopen dat uniek is binnen zijn categorie. Als u de keuze hebt uit 10 zilveren kandelaars, waarvan er één gesigneerd is, dan koopt u het best dat laatste. Een vorige, bekende bezitter van het kunstwerk werkt ook prijsverhogend. In het vakjargon spreekt men van de ‘provenance’. Zilverwerk uit een specifieke collectie zal meer waard zijn dan hetzelfde zilverwerk zonder bijzondere vorige bezitter.

3. Waarop letten bij de aankoop?

De staat is cruciaal voor de waarde. 4 tips voor u een kunstwerk koopt.

  • Let op dat werken op papier niet geplooid zijn en geen vlekken of scheuren hebben.
  • Meubels zijn vaak opgebouwd uit verschillende materialen, zoals hout, brons en marmer. Die materialen moeten origineel en in goede staat zijn. 
  • Werken zoals zilver, porselein of schilderijen zijn het best niet te veel afgestoft of opgeblonken. Door het overmatig afstoffen kunnen er lagen weggehaald zijn. 
  • Porselein mag niet gebarsten zijn en er mogen geen stukjes ontbreken. Door te tikken kan je horen of porselein al dan niet gerestaureerd is. Het geeft een ander geluid.

4. Hoe weet u dat u een goede prijs betaalt?

Als u hedendaagse kunst wilt kopen, is het niet altijd gemakkelijk om in te schatten of u een goede prijs betaalt. Van sommige kunstenaars is soms nog geen enkel werk geveild. Al zijn veilingprijzen niet altijd zaligmakend. Voor kunstenaars die opgang maken, zullen de prijzen na een half jaar al een stuk hoger zijn. Bij een kunstenaar waarvan de prijzen al 3 jaar dezelfde zijn, moet u zich vragen stellen.

Voor traditionele kunst kunt u uiteraard aankloppen bij een schatter, maar kunt u ook websites en vakliteratuur raadplegen. Door de grote verscheidenheid in porselein, wandtapijten, meubelen, en zilver… heeft u die research ook nodig. Het is niet altijd gemakkelijk om prijzen van gelijkaardige objecten te vinden. Maar het avontuur maakt het ook boeiend.

5. Hoe weet u dat het geen vervalsing is?

Vervalsingen zijn van alle tijden. Vaak volgen ze de markttendensen. Door de huidige populariteit van Chinese kunst worden er veel Chinese werken vervalst. Maar het is niet altijd gemakkelijk om vervalsingen te herkennen. In de periode dat zilver in trek was, werden vervalsingen gemaakt en die zijn nog altijd op de markt. Vervalsingen die al 50 of 100 jaar oud zijn, hebben intussen ook al een patina (ouderdomstint) gekregen en zijn daardoor meer overtuigend. Specialiseer u in een bepaald segment en bouw op die manier uw kennis op.

Zaterdag 16/04, in Netto, gratis bij De Tijd

Kunst kopen

Do's & don'ts voor de investeerder

mét tips van kenners

En verder:

  • Levensverzekering: Wat kost de opzegging van uw contract?
  • Vastgoed: Hoe uw huurkosten beperken?
  • 10 geldvragen aan... Marlies Dekkers

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud