Netto Het antwoord op al uw geldvragen

6 dingen die een miljonair u nooit vertelt

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dat bekende spreekwoord is goed van toepassing op miljonairs. Maar dat zal een miljonair u nooit vertellen…

(netto/smartmoney) – Miljonairs praten niet graag over wat ze verdienen, laat staan over hoe groot hun kapitaal is. Maar er zijn meer taboes, bijvoorbeeld over het beeld dat ‘gewone’ mensen hebben van de allerrijksten. Klopt dat eigenlijk wel?

1. "U denkt vast dat ik rijk ben, maar ik denk het niet"

Als er 1 miljoen euro op uw bankrekening staat, dan is dat voor de meeste mensen een fortuin. U heeft ook weinig te klagen als u zoveel bezit, maar niets is minder waar. Uit recent Amerikaanse onderzoek van Fidelity Investments, blijkt dat 46 procent van de miljonairs “zich niet rijk voelt”. Deze groep maakt zich vooral zorgen over hun gezondheidszorg, pensioen en het handhaven van hun levensstijl.

Overdrijven die miljonairs nu, of hebben ze gelijk? Neem nu het lidmaatschap van een exclusieve golfclub. Daar betaal je in de VS al snel zo’n slordige 300.000 dollar voor per jaar. En 1 miljoen dollar was 30 jaar geleden een heel mooi bedrag om te bezitten. Tegenwoordig heb je toch al snel het drievoudige nodig om hetzelfde te kunnen kopen. Dat geldt zeker ook voor euromiljonairs.

2. "Ik was een middelmatige student"

De antwoorden van miljonairs op de vraag ‘wat is het geheim van uw succes?’ blijken soms net even anders te zijn dan u misschien denkt. Dat blijkt uit een ander Amerikaans onderzoek, deze keer van American Express in samenwerking met de Harrison Group. Miljonairs zetten ‘hard werken’ meestal op de eerste plaats, op de voet gevolgd door opleiding, doorzettingsvermogen en het respecteren van de ander.

Verder blijkt ook dat die rijken meer hebben geleerd van de lessen over hoe je moet studeren en gedisciplineerd blijven, dan van de leerstof zelf. Dat vertaalt zich ook in het percentage met een hoger diploma: ‘slechts’ 46 procent. Tegenover iedere Amerikaanse miljonair met een universitair diploma, staat er dus een die nooit zijn opleiding heeft afgemaakt.

3. "Ik doe mijn boodschappen bij de Colruyt"

De meeste (Amerikaanse) miljonairs komen uit de middenklasse, en grofweg 65 procent heeft zijn fortuin verdiend in de laatste 15 jaar. Als het gaat om de boodschappen, kiezen zij natuurlijk niet voor het allergoedkoopste toiletpapier. Toch weten ook de allerrijksten wat het is om zuinig te zijn. Wat doen zij dan om hun uitgaven te beperken? Luxegoederen aanschaffen tijdens de koopjes, actief op zoek gaan naar koopjes, en meer nog: voordeelbonnen uitknippen. Uit Amerikaans onderzoek van “The Nielsen Company” blijkt dat miljonairs zelfs meer bonnen uitknippen dan armere huishoudens. De recente financiële crisis heeft dat fenomeen waarschijnlijk nog versterkt.

4. "Aardig zijn maakt mij niet rijk"

Miljonairs zullen meestal alleen privé toegeven dat ze keihard zijn in zaken. Je zou gerust kunnen stellen dat het niet de alleraardigste mensen zijn. Maar om nu te beweren dat ze allemaal ‘over lijken gaan’ om hun kapitaal te vergroten, dat gaat wel erg ver. “Miljonairs delen vaak dezelfde normen en waarden als hun meestal niet zo rijke ouders”,  zo vertelt Lewis Schiff, die miljonairs adviseert bij het beheer van hun kapitaal. “Tijd doorbrengen met hun familie zien zij bijvoorbeeld echt wel als iets belangrijks.”

5. "U vindt mijn Ferrari mooi? Ik huur hem"

Als je geld genoeg hebt, dan ligt het voor de hand om alles te kopen wat er te kopen valt. Maar waarom zou een miljonair ruim 2.500 euro uitgeven aan een Versace-handtas, terwijl die het volgende seizoen alweer uit de mode is? Het kan voordeliger zijn om die voor 140 euro per maand te huren.

Laten we de berekening ook even doen voor een Ferrari: wie die contant zou willen kopen, moet zeker 200.000 euro op tafel leggen. Huren kost ‘slechts’ 8.000 euro per maand. Met als bijkomend voordeel dat wanneer de miljonair erop uitgekeken is, hij of zij snel een nieuw model kan kiezen.

6. "Geld maakt toch gelukkig!"

Voor wie weinig geld heeft, is het een geruststellende gedacht dat geluk niks te maken heeft met hoeveel er op uw bankrekening staat. Helaas blijkt dat in de praktijk toch net even iets anders te zijn. “Er is in Amerika geen groep mensen zo gelukkig als de rijken”, vertelt Jim Taylor van het onderzoeksbureau de Harrison Group. Uit de door hun ondervraagde miljonairs geeft 65 procent aan dat geld voor meer geluk heeft gezorgd.

Het is wel een misverstand te denken dat de nieuwste BMW u gelukkig zou maken. De vrijheid om te kunnen doen en laten wat u wilt, dat is de belangrijkste reden waarom geld wel invloed heeft op hoe u zich voelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud