Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

6 geldfouten van getrouwde vrouwen

In tegenstelling tot vroeger zijn vrouwen een stuk onafhankelijker, ook financieel. Toch maken ze vaak opvallende geldfouten eens ze in het huwelijkbootje stappen. En dat kan hen zuur opbreken.
Advertentie

(netto/SmartMoney) – Wie in het huwelijksbootje stapt, doet dat voor eeuwig en altijd. Dat is althans de bedoeling. Toch moeten veel getrouwde koppels die dure eed vroeg of laat verbreken. In 2006 galmden de huwelijksklokken bijna 45.000 keer in ons land, zo blijkt uit cijfers van het statistisch bureau Statbel. Maar tegenover al dat huwelijksgeluk stonden dat jaar ook 29.000 echtscheidingen genoteerd.

Lang niet alle huwelijken doorstaan dus ‘de eeuwigheid’. En dat heeft gevolgen: emotioneel én financieel. Als vrouw kan je daar maar beter rekening mee houden. Niet omdat je geen vertrouwen hebt in je relatie, maar wél omdat je jezelf moet beschermen. De volgende fouten kan je dan maar best vermijden.

1. Geen eigen ‘plastic’

Het is niet omdat je getrouwd bent, dat je al jouw financiën uit handen moet geven. Waarom zou je geen eigen bankrekening meer mogen hebben? Of een kredietkaart? Als die enkel op naam staan van de man, bestaat de echtgenote op financieel vlak eenvoudigweg niet meer.

Vermijd daarom ook alle rekeningen eensklaps om te vormen tot één gezamenlijke. Waarom geen drie rekeningen? Eentje voor hem, eentje voor haar en eentje voor allebei.

2. Alle financiën uit handen geven

Veel vrouwen blijven afzijdig als er financiële beslissingen genomen moeten worden. Nochtans zijn die voor hen even belangrijk. Beide partners moeten een goed zicht hebben hun financiën. Hoe komt het geld binnen? Langs welke kanalen gaat het weer buiten? Op die manier komt geen van beide partners achteraf voor onaangename verrassingen te staan.

Koppels doen er ook goed aan een lijst te maken van al hun verschillende rekeningen, leningen, verzekeringen,… Zo zijn beide partners perfect op de hoogte van alle geldkwesties als er zich ooit een noodgeval voordoet.

3. Financiële adviseurs negeren

Je doet er goed aan aanwezig te zijn bij de meeste ontmoetingen met een financieel adviseur, boekhouder, advocaat,… Als er zich ooit een probleem voordoet, weet je tenminste wie je moet aanspreken.

4. Je professioneel netwerk verwaarlozen

Eens er kinderen in het spel zijn, is het vaak de vrouw die ervoor kiest haar professionele carrière op een laag pitje te zetten of om de arbeidsmarkt zelfs helemaal te verlaten. Daar is uiteraard niets mis mee, maar het houdt wel risico’s in.

Een goede tip: probeer je professioneel netwerk levendig te houden. Spreek af en toe af met ex-collega’s en blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in je sector. Als gescheiden vrouw of weduwe zou het best kunnen dat je terug voor een eigen inkomen moet zorgen.

5. Niet denken aan de toekomst

Als de man de belangrijkste kostwinner is, hebben sommige vrouwen de neiging helemaal op hem te betrouwen voor hun appeltje voor de dorst. Vaak is pensioensparen voor hen geen prioriteit. Maar jammer genoeg is een man géén financieel plan. Ook een betrouwbare levensverzekering en een degelijk testament zijn geen overbodige luxe.

6. Maak duidelijke afspraken

Je moet van meet af aan goed weten waar je aan toe bent. Overloop je huwelijkscontract en bepaal heel duidelijk wat van jou, van hem of van jullie allebei is. Bekijk eventueel ook zeker of je wel mede-eigenaar van een woning bent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud