(netto/bargaineering) – Aan je financiële gezondheid moet je werken. Eenvoudige lapmiddeltjes bestaan niet en vaak zijn grote ingrepen nodig. Het is natuurlijk beter om te voorkomen dan te genezen. Vermijd daarom volgende fouten:
1. Niet sparen
Hoeveel je kan sparen is afhankelijk van je financiële situatie. Maar zolang je de mogelijkheid hebt, kan je maar beter werk maken van een spaarpotje. Zoniet loop je het risico dat noodgevallen je zuur opbreken.
Allereerst moet je zicht krijgen op je financiële situatie door een evenwichtig budget op te stellen. Welke zijn je vaste uitgaven? Welk bedrag kan je vrij besteden? Welk bedrag blijft op het einde van de maand over? Reken uit hoeveel geld je maandelijks kan missen en laat dat aan het begin van elke maand van je zichtrekening overschrijven naar je spaarrekening.
2. Al je spaargeld uitgeven
Sparen is één ding. Sparen om de juiste reden is iets anders. In de eerste plaats moet je spaarpotje ervoor zorgen dat je tegen een financieel stootje kan en dat je niet onderuit wordt gehaald door onvoorziene omstandigheden of door een (te) laag pensioen. Je kan daarentegen ook sparen voor je wintervakantie, je uitgaansleven, je nieuwe hobby of een leuke citytrip. Dat is natuurlijk leuk op korte termijn, maar na verloop van tijd zal je geen spaarpotje hebben opgebouwd.
Eenvoudig: stel de juiste prioriteiten. Lever niet zomaar in op het bedrag dat je opzij wil zetten. Leer af en toe "neen" zeggen. Sommige dingen kan je je nu eenmaal (nog) niet permitteren. Boven je stand leven hou je geen leven vol.
3. Geen budget opstellen
Hoe zou je je financiële plan een vitaminekuur kunnen toedienen als je niet eens zicht hebt op je inkomsten en uitgaven?
Eén toverwoord: b-u-d-g-e-t. Alleen door een budget op te stellen kan je werk maken van je financiële situatie. Zo zal je al snel achterhalen of je te veel uitgeeft en of besparingen zich opdringen. Minder uitgeven hoeft ook niet meteen een heuse lijdensweg te zijn. Kortingbonnen, solden of overschakelen naar alternatieve merken kunnen je een heel eind op weg helpen.
4. Geen oog hebben voor de toekomst
Het ziet er niet goed uit als je financiële ambitie niet verder reikt dan het overleven van de komende maand. Wie niet aan de toekomst denkt, kan zijn grote plannen meteen opbergen.
Probeer voor jezelf uit te maken wat je doelstellingen zijn voor de komende jaren. Wil je een huis kopen? Zijn er kinderen op komst? Wil je een eigen zaak opstarten? Staan er grote aankopen of kosten op de agenda? Je geeft jezelf meer kans op slagen door daar zo vroeg mogelijk op in te spelen. Het is bijvoorbeeld veel makkelijker om 20.000 euro te sparen op vijf jaar dan op twee jaar. Door na te denken over je toekomst kan je ook beter inschatten welk bedrag je nu best al kan sparen.
5. Jezelf niet goed genoeg verzekeren
Jezelf blootstellen aan al te grote risico’s is nooit een goed idee. Te veel verzekeringen afsluiten kan je dan weer handenvol geld kosten.
Probeer voor jezelf goed in te schatten aan welke risico’s je bent blootgesteld. Als je bijvoorbeeld niet kan rekenen op een regelmatig maandelijks inkomen omdat je bijvoorbeeld zelfstandige bent, dan kan je maar beter proberen je zo veel mogelijk in te dekken tegen inkomenverlies. Kijk ook eens om je heen. Woon je in een gevaarlijke buurt? Zijn er veel inbraken of diefstallen? Worden auto’s vaak beschadigd? En wat vind je zelf belangrijk? Als je je nergens zorgen om wil maken, dan kan je maar beter een uitgebreide verzekering afsluiten.
6. Alleen oog hebben voor de korte termijn
Stel: je gaat wekelijks naar de supermarkt en koopt telkens opnieuw dezelfde kleine hoeveelheden. Weet dan dat je geld aan het verspillen bent, want de aankoop van grote hoeveelheden is vaak voordeliger.
Laat je niet verleiden tot allerlei impulsaankopen. Denk daarentegen goed na over wat je nodig hebt en welke de beste periode is om je aankoop te doen. Voor producten die je niet meteen nodig hebt, kan je misschien wachten tot de soldenperiode is aangebroken. Of omgekeerd: waarom zou je de aankoop van cadeautjes uitstellen tot de dure kerstperiode?
7. Niet van het leven genieten
Jezelf alles ontzeggen en voortdurend met een prijskaartje voor je ogen lopen heeft geen zin. Je financiën zullen er misschien wel bij varen, gelukkiger word je er niet van.
Wees realistisch in je doelstellingen en verwachtingen. Het heeft geen zin voor jezelf een heel strak budget op te stellen dat aangenaam leven onmogelijk maakt. Iedereen moet voor zichzelf natuurlijk uitmaken waar de grens ligt en welke de prioriteiten zijn. Maar in de eerste plaats moet een financieel plan een aangenaam leven mogelijk maken. Je leven mag daarentegen niet ondergeschikt zijn aan de opmaak van je budget.