Netto Het antwoord op al uw geldvragen

8 dingen waar we te veel voor betalen

Crisis of niet, er zijn altijd zaken waar we even bij kunnen stilstaan. In kleine uitgaven zitten soms grote excessen. We sommen er enkele op.

(netto/kiplinger's) -  Besparen kan tot in het oneindige... van grote tot kleine uitgaven. Let eens op uw kleine uitgaven elke dag, vermenigvuldig ze met 365 en u krijgt een mooi jaarrendement.

Snoepautomaat

Een blikje of snoepreep uit de automaat kost steevast meer dan in het warenhuis. Dat weten we allemaal en is ook begrijpelijk. Vergelijk eens uw dagelijkse uitgaven aan de automaat met de prijs van een groothandelverpakking... Zeker dat u ook 10 euro betaalt voor een pak van 10 wafels?

Broodjeszaak

Al eens opgeteld wat u zo jaarlijks uitgeeft aan broodjes uit de zaak om de hoek? Staan kwaliteit en prijs in verhouding? Uiteraard maakt u best uw eigen boterhammen, maar dat lukt soms niet altijd. Dan komt het er gewoon eens op aan om de buurt te verkennen naar de beste prijs-kwaliteitverhouding voor de broodjes. Let ook op voor de drankjes, die kunnen proportioneel duurder zijn. Misschien is de combinatie met een drankje uit de automaat voordeliger.

Flessenwater

Wist je dat sommige merken hun literfles duurder verkopen dan een liter brandstof? "Terwijl gebotteld mineraal water niet altijd gezonder is dan kraantjeswater (in geïndustrialiseerde landen), kan de kostprijs tot 10.000 keer duurder oplopen als je de botteling, het transport en de recyclage meerekent", zegt onderzoeker Emily Arnold van het Amerikaans Earth Policy Institute. Als je die tussenschakels meerekent in de prijs, kosten sommige watermerken inderdaad meer dan benzine.

Koffie

De keten Starbucks is een goed voorbeeld van hoe koffie een populair product werd. De Amerikaanse koffieketen is erin geslaagd om van een banaal gegeven (koffie drinken) een buitengewoon evenement te maken. Consumenten gaan zover om 4 dollar of 2,8 euro te betalen voor een kopje koffie, terwijl ze weten dat een kop koffie uit de eigen filter nauwelijks enkele centen kost

6 tips om goedkoop
naar de bioscoop te gaan
Lees meer

Bioscoop

Ooit al eens het verschil uitgerekend tussen een avondje bioscoop en een film oproepen via digitale televisie? Reken maar uit als u er met uw tweetjes op uit trekt. Voor de tickets komt u al snel aan 17 euro, met een drankje en een snoepje komt u al snel in de buurt van 25 euro. En dan hebben we het nog niet over uw babysit voor die avond... Doe hetzelfde via een video-on-demand en u komt aan 5 euro:  zo'n 3 euro voor de film, 1 euro voor de drankjes en 1 euro voor een zakje chips. Uiteraard hebt u minder comfort, minder recente films en is er bij homecinema niet het gevoel van een avondje uit. Maar als de nood het hoogst is, telt een mens zijn euro's...

Verse bloemen

Een moeilijke dag? De kleuren en geuren van een boeket bloemen zullen uw huiskamer zo opfleuren. Waar vinden we die? Uiteraard denken we meteen aan de bloemenzaak onderweg naar het werk. Met 20 euro zal je met geen al te gek boeket thuis komen. Waarom ook niet in het warenhuis? Voor minder dan 5 euro vind je enkele gebundelde tulpen of rozen. Minder ingekleed in een boeket misschien... maar met die goedkopere bloemen kan u nog steeds creatief aan de slag.

Fruit en groenten

Een gezond slaatje doet altijd deugd... maar het wassen van de sla, versnijden, zwieren en mengen vraagt net iets te veel tijd na een drukke werkdag. In een warenhuis kan je uiteraard terecht voor de voorverpakte saladeassortimenten. Daar betaal je wel voor. Reken maar op zo'n 2 tot 2,50 euro, afhankelijk van de mix. Een verse krop sla? Met de helft raak je uit de voeten. Dezelfde redenering gaat op voor andere groenten en fruit. Houd daarbij ook telkens het seizoen in het oog. Zo zijn tomaten in de winter duur terwijl sinaasappels in de zomer duurder zijn. Op de site van het OIVO kan u ook terecht voor goedkopere alternatieven. 

Muziek

Op het internet kan u ook legaal downloaden. Per nummer nog wel. Betaal geen volle 20 euro voor een nieuw album terwijl u slechts geïnteresseerd bent in twee liedjes. Voor 1 euro per stuk kan u die op internet ook downloaden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud