Netto Het antwoord op al uw geldvragen

8 tips om echte koopjes te doen

Op 2 januari is het zover. De winterkoopjes gaan van start en de meeste handelaars zitten met een grote wintervoorraad. Omdat de koopjes dit jaar op een zaterdag beginnen, wordt een recordverkoop voor het eerste weekend verwacht. De kortingen zullen al snel gaan van 30 tot 50 procent. 8 tips om u te weren en uw slag te slaan.

(netto/OIVO) Gemiddeld gaan 4 op de 10 consumenten op koopjesjacht. De laatste 3 jaar is het bezoek aan de winterkoopjes met 10 procent toegenomen. Een kwart van de Belgen neemt zijn toevlucht tot verbruikskrediet om de afgeprijsde artikelen te kunnen kopen. En dat neemt elk jaar toe tijdens de koopjes (27% in 2009). Dat blijkt uit een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO).

Zo slaat u uw slag

Terwijl de meeste consumenten vinden dat men ook in de koopjesperiode alert moet zijn om niet bedrogen te worden, vindt toch de helft dat dit dé periode is om zaakjes te doen. Netto helpt u met 8 tips op weg zodat u uw slag kan slaan.

1. Bepaal vooraf wat u wilt

Om te voorkomen dat u met kleren thuiskomt die u niet echt nodig hebt, schrijft u best op wat u zeker wilt kopen. Doe dat in volgorde van belangrijkheid. Probeer u aan dat lijstje te houden als u aan het shoppen bent. Zo vermijdt u overbodige dingen te kopen.

2. Leg een financiële limiet vast

Bepaal hoeveel u wilt uitgeven en prent uzelf goed in waarom. Als u met cash geld betaalt, worden uw uitgaven zichtbaarder en bent u minder snel geneigd om extra aankopen te doen.

3. Spoor uw stukken op

Ga in de week voor de koopjes eens snuffelen in uw favoriete winkel. U kan dan de kleren of het paar schoenen dat u echt wilt, eens passen. Vaak beginnen de verkopers de dag voor de koopjes al kortingen uit te stallen. Houd dat in de gaten. Belangrijk: de geafficheerde prijs is de prijs die telt.

4. Kleed u gemakkelijk

Als u kleren wilt gaan kopen, draagt u ook best kleren die u makkelijk kan aan- en uittrekken. Zo kan u zich snel omkleden en dat maakt het passen leuker. Laat u niet vangen. Winkels houden nooit een volledige uitverkoop. De nieuwe lentecollectie zal ook tussen de rekken staan blinken. Laat u niet verleiden en pas geen kleren die geen korting krijgen als u een koopje wilt doen.

5. Neem iemand mee

Met meerdere personen samen gaan shoppen tijdens de koopjes maakt het veel gemakkelijker. Zo krijgt u ook meteen de mening van iemand anders en het helpt om echt goede stukken te vinden.

6. Vergelijk en bekijk

Zelfs als uw droombloesje 60 procent korting krijgt, is het pijnlijk als u thuis moet vaststellen dat het een vlek heeft. U moet dus het kledingstuk heel goed inspecteren en de etiketten met wasvoorschriften goed lezen. Als u een afgeprijsd artikel koopt en het heeft een zichtbaar gebrek, hebt u geen enkel verhaal tegen de verkoper. Omruilen kan niet meer.

7. Ga voor basics

Blijf weg van seizoensgebonden zaken en ga voor basiskledingstukken, zoals T-shirts, topjes, hemdjes, laarzen of zwarte broeken. Zo vermijdt u dat u na een maand al ‘uit de mode’ bent. Een handige richtlijn is ‘hoe goedkoper, hoe liever’.

8. Wacht rustig af…

De uitgestalde prijzen hebben de neiging te verlagen naarmate het einde van de koopjesperiode nadert. Soms wacht u dus beter af.

En de rest van Europa?

De data van de koopjesperiode verschillen in heel Europa. Elk land heeft zijn eigen wetgeving over de koopjesperiode. De Britten zijn de eersten. Op ‘Boxing Day’, op 26 december, beginnen de koopjes in het VK. In België lopen ze van zaterdag 2 tot en met zondag 31 januari 2010. In Spanje duren de koopjes twee maanden. De begindatum hangt af van de regio. In Madrid beginnen ze op 2 januari, in Catalonië op 7 januari. In de meeste regio’s van Frankrijk beginnen de koopjes op 6 januari. Voor sommige departementen is de datum verschoven naar 2 januari.

In Italië verschillen de data afhankelijk van de regio. De koopjes beginnen daar meestal in het weekend van 2 januari en eindigen er begin maart. In Duitsland is er geen vastgelegde datum. De handelaars hebben 21 januari 2010 uitgekozen. Ook Malta, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk hebben geen exacte begindatum. Daar zijn de handelaars vrij om hun eigen data voor de koopjes te kiezen.

Grenzen verkennen

De ongeduldige consumenten die niet kunnen wachten op de koopjesperiode in eigen land, kunnen eerst hun slag slaan in het buitenland en daarna in eigen land. De ontwikkeling van aankopen op internet werkt die praktijk uiteraard in de hand. Veel mensen aarzelen niet om in het buurland dan ook echte koopjes te gaan doen en dan vooral in de regio’s vlak aan de grens. Roger Mené van de zelfstandigenorganisatie Union des Classes Moyennes (UCM) pleit nu om die data op Europees niveau gelijk te maken. Hij wenst de data van de koopjes en de sperperiode te regulariseren en voor heel Europa te harmoniseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud