Hoe uw elektronica een tweede leven geven

©Griet Hendrickx

Vermijd een kast vol oude gsm’s of een kelder waar afgedankte pc’s stof staan te vergaren. Door ze te verkopen of te recycleren kunnen die toestellen toch nog nuttig zijn. Waar kunt u terecht?

Recupel, de Belgische vzw die het inzamelen en verwerken van afgedankte elektronica organiseert, schat dat ongeveer een op de drie desktops in ons land en ongeveer 1 miljoen laptops niet gebruikt worden. Tel daar ruim 3 miljoen gsm’s bij en je hebt een gigantische afvalberg. Vaak zijn die toestellen kapot, maar soms zijn ze gewoon technologisch verouderd, fiscaal afgeschreven of niet hip genoeg. In dat geval kunt u ze perfect een tweede leven geven.

De meest voor de hand liggende oplossing is ze verkopen. Daarvoor kunt u gratis terecht op zoekertjessites als Tweedehands.be en Koopjeskrant.be. Ook eBay is een goede manier om tweedehandsspullen kwijt te raken, al zijn er kosten. Facebook startte onlangs met een verkoopsite, Marketplace, die in de reguliere Facebook-website is geïntegreerd. Geweldig rijk zult u niet worden, in de elektronicawereld behouden enkel de apparaten van Apple (Mac-computers en iPhones) redelijk hun waarde tweedehands. Bij zowat alle andere merken moet u met een fikse prijserosie rekening houden, zeker als de toestellen wat ouder zijn.

U zult nooit geweldig rijk worden door uw oude toestellen te verkopen. Alleen apparaten van Apple behouden enigszins hun waarde.

Wie geen zin heeft om zo’n verkoopproces te doorploeteren kan op tal van andere manieren munt slaan uit oude gsm’s. Bij heel wat winkels (Selexion, Coolblue en Orange) kunt u een oud apparaat inruilen voor een waardebon of voor een korting. Op de website kunt u ingeven welk toestel u wilt inruilen en dan krijgt u meteen een idee van de waarde. Een Samsung S6 met 64 gigabyte geheugen in perfecte staat levert bij Selexion zo’n 100 euro op. U kunt ook op de site PingPingNow.be terecht. Daar moet u niet langsgaan in een winkel, maar stuurt u de gsm op. Voor dezelfde Samsung S6 biedt PingPingNow een stuk minder: 61 euro, maar wel cash.

De computerketen Mr. Genius doet min of meer hetzelfde voor oude pc’s. Het bedrijf is vooral in Wallonië en het Brusselse actief, maar heeft ook een vestiging in Mechelen. In samenwerking met het Brussels Gewest heeft het het programma Genius Cycle opgestart om onderdelen uit oude pc’s in te zetten voor de reparatie van kapotte machines. Consumenten die een oude computer ter beschikking stellen, krijgen 25 euro aankoopbonnen.

Ook voor bedrijven zijn er gespecialiseerde ondernemingen die oude computers en IT-apparatuur opkopen. De marktleider is naar eigen zeggen Ecubel uit Menen. De onderneming koopt afgeschreven pc’s en randapparatuur op en verkoopt ze door.

Goede daad

Wilt u niet per se geld voor uw oude apparatuur? Dan kunt u die weggeven aan organisaties die ze recycleren of klaarmaken voor hergebruik. Een oude pc waarop u uw gloednieuwe games niet meer kunt spelen, zien ze in de Kringwinkel graag komen. In Vlaanderen zijn er meer dan 130 Kringwinkels. Ook als de pc niet meer werkt, mag u hem bij de Kringwinkel afzetten. Het is een van de officiële inzamelpartners van Recupel. Printers, monitors, muizen en ander accessoires zijn eveneens welkom.

Een andere manier om uw versleten elektronica verantwoord te verwerken is die naar het containerpark van uw stad of gemeente te brengen. Een gelijkaardig initiatief zijn de Recyclepunten die u vaak in winkels, supermarkten en elektrozaken vindt. Daar kunt u terecht met elektrotoestellen van maximaal 25 centimeter. Een desktop geraakt u er niet kwijt, een laptop of een smartphone wel.

Oude gsm is goud waard
Oude gsm is goud waard

Een afgedankte gsm bevat een schat aan ertsen en metalen die vaak perfect gerecycleerd kunnen worden. Uit een ton oude gsm’s kan ongeveer 300 gram goud gehaald worden. Naast goud is een gemiddelde telefoon goed voor ongeveer 22 gram aluminium, 15 gram koper en 5 gram kobalt (in de batterij). Ook meer exotische ertsen als gallium, indium, lanthanum, cerium, neodymium, palladium en wolfraam zijn in mobieltjes terug te vinden. Het recycleren van dat soort metalen is trouwens een stuk rendabeler en milieuvriendelijker dan ze op te delven uit vervuilende mijnsites.

Hebt u geen zin om naar het containerpark te gaan en bent u van plan een nieuwe smartphone te kopen? Dan mag u uw gsm ook inleveren in de winkel waar u die wilt kopen, zelfs als hij van een ander merk is of u hem ergens anders hebt gekocht. Elektrowinkels zijn daar wettelijk toe verplicht.

Nog een mooi initiatief is Close The Gap. Die organisatie mikt vooral op bedrijven en recycleert elektronisch materiaal om dat in te zetten in ontwikkelingslanden. Het komt de spullen zelf ophalen en staat in voor alle transport- en recycleerkosten. De enige voorwaarde: u moet minstens dertig apparaten doneren, al hoeven dat niet allemaal computers of gsm’s te zijn, ook printers, schermen of netwerkapparatuur zijn welkom.

Tot slot nog dit: voor u een oude computer inlevert, wordt de harde schijf het best volledig gewist, zodat uw privédata niet in onbekende handen vallen. Zelfs uw harde schijf formatteren is geen garantie dat uw gegevens 100 procent weg zijn. Als u absoluut zeker wilt zijn van een lege schijf, moet u met gespecialiseerde software als DBAN, Data Shredder of KillDisk aan de slag. Dat soort software schrijft u naar een USB-stick die u gebruikt om de pc op te starten. Vandaaruit kunt u de harde schijf wissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect