netto

Lapje landbouwgrond kost gemiddeld bijna 45.000 euro

Landbouwgrond kost in België gemiddeld bijna 45.000 euro per hectare. ©BELGA

Landbouwgrond is het duurst in de provincie Antwerpen. Daar kost een perceel van een hectare meer dan dubbel zo veel als in Luxemburg, zo blijkt uit cijfers van de notarissen.

Naar aanleiding van de landbouwbeurs van Libramont, de jaarlijkse hoogmis van de landbouwsector, publiceert de notarisfederatie voor het eerst een barometer over landbouwgronden in ons land.

Net zoals voor een bouwgrond wordt de waarde van landbouwgrond onder meer bepaald door de ligging en de omgeving. Daarnaast spelen ook de bodemstructuur en de kwaliteit van de grond een rol.

Kwart duurder

Gemiddeld kost een hectare landbouwgrond in België 44.974 euro. Vijf jaar geleden was dat nog 35.519 euro. Per hectare betaalde je in het eerste semester van 2018 dus bijna 10.000 euro meer dan in 2013, of een stijging van 26,6 procent. Rekening houdend met de inflatie is er toename van ongeveer 18 procent.

De prijsstijging is onder meer te verklaren door het feit dat landbouwgrond - en dan vooral grotere percelen - schaarser wordt. 'Daarnaast drijven ook buitenlandse boeren, die bijvoorbeeld in de grensstreek actief zijn, de prijzen op', legt notaris Philippe Bosseler uit. 'Ook percelen zonder pachtovereenkomst, die erg gegeerd zijn, drijven de prijzen omhoog.'

Hoger in Vlaanderen

De prijzen voor landbouwgrond liggen ook hoger in Vlaanderen dan in Wallonië. Zo kost landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 52.137 euro per hectare, terwijl dat in Wallonië gemiddeld 32.191 euro is.

64.375
landbouwgrond
Een lapje landbouwgrond is het duurst in de provincie Antwerpen. Daar betaal je gemiddeld 64.375 euro per hectare.

De prijzen verschillen wel fors naargelang de provincies. Landbouwers betalen het meest voor een lapje grond in Antwerpen (64.375 euro/ha) en West-Vlaanderen (64.272 euro/ha), en het minst in Henegouwen (28.371 euro/ha) en Luxemburg (27.223 euro/ha). Daarmee is landbouwgrond in Antwerpen en West-Vlaanderen gemiddeld 43 procent duurder dan het nationaal gemiddelde en 23 procent dan het Vlaams gemiddelde.

Overigens is West-Vlaanderen de enige provincie waar de prijzen voor landbouwgrond de voorbije vijf jaar continu gestegen zijn. Tegenover 2013 moet je er nu al bijna 20.000 euro per hectare meer neertellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content