Naar ander EU-land bellen mag maximaal 19 cent kosten

Vanuit België kosten internationale oproepen soms meer dan 1 euro per minuut. Daar komt nu een einde aan. ©ANP XTRA

Vanaf 15 mei volgend jaar komt er een einde aan de hoge tarieven voor bellen en sms'en vanuit België naar andere EU-landen.

Er is een politiek akkoord bereikt over lagere telefoontarieven voor internationale oproepen in de EU. Bellen kost maximaal 19 eurocent per minuut en sms'en 6 cent, exclusief btw.

De roamingtarieven werden al aangepakt, waardoor bellen, sms'en en surfen vanuit een andere lidstaat niet meer duurder is dan in eigen land.

Bellen of sms'en vanuit de eigen lidstaat naar een ander EU-land viel daar niet onder. Daardoor was het voor Belgen bijvoorbeeld goedkoper om vanuit Nederland naar Polen te bellen dan vanuit hun eigen land. Vanuit België kosten internationale oproepen soms meer dan 1 euro per minuut.

De Europese deal is ruimer dan enkel de tarieven. Er komen ook nieuwe regels over de consumentenbescherming en de transparantie van aanbiedingen. Volgens het kabinet van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) zullen die vergelijkbaar zijn met wat in België al langer in voege is. Verder wil de EU ook de uitrol van een supersnel mobiel 5G-internet en nieuwe vaste netwerken met hoge capaciteit stimuleren.

'België speelde een voortrekkersrol in de Europese Raad om het dossier erdoor te krijgen. Na de afschaffing van de roamingkosten in Europa is dat opnieuw goed nieuws voor de consument', zegt De Croo. Hij heeft het over 'woekerprijzen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect