Netvergoeding zonnepanelen vernietigd

foto Belga ©BELGA

Het Brusselse hof van beroep heeft de netvergoeding die gezinnen met zonnepanelen moeten betalen, vernietigd. Het gaat om een forfaitaire vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

De energieregulator CREG voerde dit jaar een zogenaamde netvergoeding in voor kleine producenten van zonne-energie. De netvergoeding was een bijdrage voor het gebruik van het stroomnet. Ze is afhankelijk van de woonplaats en het aantal zonnepanelen en bedraagt gemiddeld 238 euro per jaar.

Gezinnen met zonnepanelen betalen nauwelijks mee voor het distributienet en ontsnappen aan de vele taksen en bijdragen die via de elektriciteitsfactuur worden aangerekend. Door de terugdraaiende teller hebben gezinnen met zonnepanelen immers een zeer laag nettoverbruik.

Een aantal eigenaars van zonnepanelen en de federatie PV-Vlaanderen waren naar het hof van beroep gestapt om de netvergoeding aan te vechten. Volgens Radio 1 hebben ze daar nu gelijk gekregen. Het nieuws wordt bevestigd door verscheidene bronnen in de sector.

De omstreden netvergoeding veroorzaakte onzekerheid bij energieleveranciers. Een aantal van hen weigerde de heffing aan hun klanten aan te rekenen zolang er onduidelijkheid over was.

PV-Vlaanderen is verheugd met de uitspraak. 'Terecht', vindt de federatie. De bedragen die de netbeheerders voorstellen, zijn niet billijk omdat ze enkel rekening houden met het opgestelde vermogen aan zonnepanelen en niet met de werkelijke productie van zonnestroom, klinkt het.

De grootste Vlaamse distributienetbeheerder Eandis wacht de tekst van het arrest af. 'We zullen die analyseren en kijken welke verdere acties wenselijk zijn', zegt een woordvoerder van Eandis. Ook de andere Vlaamse netbeheerder Infrax wacht nog even af voor hij met een reactie komt.

De verwachting is dat er nu een ander mechanisme zal worden uitgewerkt waarbij de eigenaars van zonnepanelen mee gaan betalen voor het gebruik van het stroomnet. De sector van de zonnepaneleninstallateurs is voorstander van een 'correct berekende vergoeding voor het gebruik van het net'. PV-Vlaanderen wil daarom betrokken worden bij de ontwikkeling van een 'billijk alternatief'.

Een gevolg van de uitspraak is dat de steun, via groenestroomcertificaten, voor nieuwe installaties zal dalen. 'Voor kleine installaties tot 10 kilowattpiek zijn subsidies eigenlijk niet meer nodig', zegt Alex Polfliet, de voorzitter van PV-Vlaanderen.

De vernietiging van de netvergoeding is voor Groen-politicus Hermes Sanctorum een bewijs dat het Vlaamse energiebeleid faalt. 'Er wordt te veel geïmproviseerd: subsidies invoeren, afbouwen, taksen invoeren, enzovoort. Dat creëert onduidelijkheid, burgers en ondernemingen raken zo het noorden kwijt. Het is hoog tijd voor een helder, stabiel en duurzaam energiebeleid', zegt Sanctorum aan Belga.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content